Caribou Coffee Türkiye’ye Geliyor

Caribou CoffeeGünümüzde içtiğimiz haliyle kahveyi Yemen’liler bulmuş. İstanbul üzerinden Avrupa’ya yayılmış. Şimdi kahve içeceğinin ve kahve kültürünün parsasını Amerikalılar topluyor.

Türkiye’de hızla büyüyen kahve zincirleri, yabancıların iştahını kabartıyor. Bir dünya devi daha Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor.

Çokta haksız sayılmazlar son zamanlarda burun kıvırdığımız kahvelere aslında kültür olarak çok aşinayız.

Her fırsatta reddettiğimiz, zamanını kahvede pişpirik, okey oynayarak, çay ve kahve içerek öldüren ilkel benliklerimizin yerini, zamanını StarBucks’ta netbook’u ile facebook’ta gezen msn’de chat yapan yada online okey oynayarak :) mocha yada macchiato içen daha modern (!) benliklerimiz aldı.

1999’da Gloria Jean’s Coffees ile başlayan Starbucks, Finlandiyalı Robert’s, ABD’li Barnie’s ile yerli markalar Cafe Crown ve Kahve Dünyası’yla 200 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan kahve zinciri pazarını gören yatırımcılar, gözünü Türkiye’ye çevirdi.

Yıldız Holding, Starbucks’tan sonra ABD’nin ikinci büyük kahve zinciri Caribou Coffee’nin distribütörlüğünü üstlenmeyi planlıyor. Caribou Coffee Company, ABD’deki 469 mağazasının yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Lübnan gibi Körfez ülkelerinde çok bilinen bir marka. Şirketin dünya genelinde 541 dükkanı bulunuyor. 2010 yılı cirosu 284 milyon dolar olan Caribou Coffee Company, NASDAQ Borsası’na kote. Kahve devinin piyasa değeri de 191.7 milyon dolar. Caribou Coffe Company’nin çoğunluğu dünyanın ilk İslam yatırım bankası Bahreynli Arcapita’ya ait.

Konforlu ortamda onlarca içecek seçeneğini, yiyecekle birlikte bir arada sunabilen kahve zincirleri, Türkiye’de popüler oldu. Hatta rekabet o kadar kızıştı ki, Nişantaşı, Bağdat Caddesi gibi mekanlarda yan yana cafeler açıldı.

Gloria Jean’s Coffees, Starbucks Coffee, Robert’s Coffee, Barnie’s, Segafredo Zanetti, Dunkin’Donuts, Dallmayr, Coffee&Chocolate gibi dünya devlerinin karşısına Cafe Crown, Kahve Dünyası, Kahve Evi Kocatepe, Gönül Kahvesi, Kahveci Hacıbaba ve Zamane Kahvesi gibi Türk markaları çıktı. Önümüzdeki dönemde yeni markaların da rekabete katılması bekleniyor. Türkiye’deki bu pazarın büyüklüğünün 200 milyon doları bulduğu belirtiliyor.

Kaynak: Marketing Türkiye

Bu yazı 44749 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.