Asıl O Zaman Çarşı Pazar Karışır!

Asıl O Zaman Çarşı Pazar Karışır!Süperaktif sayfalarında kadın-erkek ilişkileri dışında yazdıklarımızın kişisel tatminden öte bir şey olmadığı ortada. Yazıyı okuyan ve/veya kimin neyi yazıp yazmadığını hatırlayan yok.  Bugüne kadar 40 tane yazı yazmışım, başta patronum Süperaktif olmak üzere yazdığım 38 yazıyı bir kenara koyup beni kadın-erkek ilişkileri hakkında köpük yazılar yazan yazarlar kategorisinde değerlendiriyorlar.

Ama kadın-erkek ilişkileri üzerine yazdığımızda ise en azından kadın Süperaktif yorum leşkerleri yazılarımı noktası virgülüne kadar okuyor. Yazdıklarımın intikamını almak adına, kendi aleyhlerinde yazana karşı hemcinslerini toplayıp cephe hücumu yapmak amacıyla intikam gününe kadar sabırla her yazılan kelimeyi, cümleyi bir bir ezberliyorlar.

Öncelikle burada yazdığım her kelimeyi cümleyi bu noktadan sonra daha bir titizlikle ölçüp biçmem gerektiğinin farkındayım. Çünkü başta Süperaktif in sevgili eşi olmak üzere tüm Süperaktif leşkerlerinin gözü yazdığım her kelimenin üzerinde.

Değerli patronum Süperaktif’in bugünlerde bana ısrarla zarf attığı konuya geri dönelim. Baştan peşin peşin söyleyeyim ben Süperaktif’in Zoruna mı Gitti Cicim? Yazısında bahsettiği

“Standard & Poor’s’un ABD’nin kredi notunu düşürmesi nedeniyle yaşanan tedirginlik borsalarda düşüşlere yol açtı “

alt başlıklı konudan pek anlamam.  Bu nedenle ısrarla yazmamak için kaçtım. Süperaktif’in ısrarları üzerine bu yazıyı yazdım, yazdıklarımın sebebi ve mesulü kendisidir. Bu konulardan anlamam dememin başlıca iki nedeni var;

  1. Birincisi benim yıllarca okullarda okuduğum Adam Smith’ten (kendisi Wealth of Nations kitabı ile kapitalizmin babasıdır) bu yana tüm Amerikalı akil adamların yazdığı ekonomi kitaplarında; “bir ülke mali açıdan zor duruma düşerse para birimi diğer para birimleri karşısında değer kaybeder” anafikri vardır. Bugün bunun tam tersinin olduğunu görüyoruz. Süperaktif’in Zoruna mı Gitti Cicim? yazısında tanımladığı bugünkü krizin çıkış noktasını oluşturan S&P’nin Amerika birleşik devletlerinin notunu kırması. Böyle bir durumda Amerikanın para birimi olan USD’nin diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesi beklenir. Fakat çevrenize baktığınızda USD bizim para birimize karşı değer kaybedeceği yerde değer kazanıyor. Anlayacağınız dolar fırladı gitti. Sadece bizim paramız değil diğer paralara karşıda değer kazandığı noktalar oldu. ABD’nin borsaları 1 düştüyse Avrupa borsaları 2 düştü bizim borsa 3 düştü.Bu durumda  S&P kimin notunu kırdı ABD nin mi? yoksa toptan tüm dünyanın mı? Diğer taraftan, bir zamanlar değerli hocamız Prof.Vural Savaş’ın makro ekonomisi dersinde “Merkez bankası nasıl para basar?” sorusuna; “kağıdı, mürekkebi koyar matbaya, basar” cevabını verdiğim için makro ekonomi dersini zar zor geçmiş birisiyim.

    Hoş hocamız hala hayattaysa bugün ABD’nin yaptıklarını görse, o günlerde verdiğim cevaplar ile ekonomiye getirdiğim yeni perspektiften, öngörüden ve bunun ABD gibi dünyaya ve paraya hükmeden gücün gururla uyguladığını görmesinden dolayı, benim yazılı cevap kağıdımı delil olarak Nobel heyetine sunup, günümüz krizine on yıl önce getirdiği yaklaşımlar ile ışık tutan değerli öğrencim Murat TUNÇER’i Nobel Ekonomi ödülüne aday gösteriyorum diye başvururdu herhalde.

  2. Diğer bir nokta ise ben ekonomiden gerçekten anlamam. Gece rüyamda fare görmüşsem felakettir deyip nakde dönerim, balık görmüşsem kısmet deyip borsada veya piyangoda şansımı denerim. Diğer bilimsel analizden daha tutarlı sonuçlar ürettiği tarafımca denenip kanıtlanmıştır. Bizim evde de ülkemizdeki pek çok evde olduğu gibi mali konulara hanım bakar, harcamaları ve yatırımları kendisi yönlendirir. Ben kazanırım, hanım harcar. Hanım bakar cebimde harcayabildiğinden fazla bir kuruş bulabilirse ona da el koyar biriktirir.Neden? diye sorarsam da “sen para işlerinden anlamazsın canım, geleceğimiz için yatırım yapıyorum sen eve para getirmeye devam et!” der.ABD de kadına benzer. Çünkü üreten taraf değil harcayan taraftır. Bulduğu her şeyi harcar. Tüm ekonomik düzenleri bireylerin harcaması üzerine kurulmuştur.  Eli de üreten tüm dünya devletlerinin cebindedir. Ne yapar eder bir şekilde parayı ceplerinden alır. Niza çıkaranı da demokrasi getiriyorum ayakları ile üç seksen yere serer. Kabadayılığı bozulmasın diye de ibreti alem için bir araba sopa çeker.

    Bu krizin başlıca nedeni harcayan taraftır.  Aslında bu konuda yazı yazmak benden ziyade bu konuda uzman olan kadın Süperaktif leşkerlerine düşer.

    Bugün ABD’nin borçları Milli gelirini geçti. Krizin temel nedeni de budur. Eğer bir evde tüm borçlarınız tüm gelirinizi geçmişse içinde bulunacağınız durum ne ise, ABD’nin ki de odur.

    ABD uzunca bir süredir, yüksek işsizlik oranlarına sahip. İşi olmayan birey harcayamaz. İşi olmayan kişinin eşi ve ailesi de harcayamaz. Eğer yeterli harcama olmaz ise ekonomi kabız olur tıkanır. Çarklar dönmez. Gelir olmadan harcayan olur ise bir gün gelir borçlarınızın toplamı mal varlığınızı geçer bu durumda da birey için iflas etmiş deriz. Borç verenin göZü yiyorsa icra memurunu kapıya dayar tahsil eder.  ABD’de bu durumdadır. Yani matematiksel olarak iflas etmiştir. Almaya gücü yeten alacaklı gider ABD’den tahsil eder.

Bazı okuyucular bu kadar yazı yazdın da bu durumda biz ne yapalım diyebilir.  Öncelikle şunu söyleyeyim Türkiye ekonomisi şişe Mantarına benzer; suyun dibine batmaz arada sallanır durur. Ben aslında 4 ay önce bugünleri görüp cevabımı yazdım bkz. (ayağını yorganına göre uzat) . Tabi büyük ihtimalle içinde malum konular olmayınca tüm reytinglerin de dibinde bir yer bularak, gözden kaçtı.

Diğer taraftan Süperakitf’in yazısında altı ısrarla çizilip dikkat edilmesi gereken cümle

“Böylece, Amerikan ekonomisinin çökmesi ve doların ana rezerv birimi olma özelliğini kaybetmesi imkânsız olmaktan çıktı.” cümlesidir.

S&P notunun ABD’ye verdiği mesaj şudur. Artık caziben, güzelliğin geçti, gözüm dışarı kaymaya başladı. Hesapsız kitapsız harcamaya devam edersen üreten ülkeler kendine başkasını bulacak.  Kendine ve hareketlerine çeki düzen ver.

USD’nin rezerv birimi olma özelliği olmaktan çıkması demek, başta petrol üreten ülkelerin kendisine yeni bir para birimi bulması, yani hanım bulması demektir.  Bunun ne demek olduğunu hanım okuyucular çok daha iyi anlamışlardır. Eğer işler böyle giderse S&P’nin öngörüsü gerçek olur USD rezerv para birimi olmaktan çıkar. Size ne zaman olacağını da tam olarak söyleyeyim 21 Aralık 2012.

Biz de bugünleri mumla ararız.

Asıl O Zaman Çarşı Pazar Karışır!

Bu yazı 2614 defa okundu

Murat Tunçer
Latest posts by Murat Tunçer (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.