Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi

Mesut İnsanlar FotoğrafhanesiÖykü, şiir ve denemeleriyle edebiyatımızda İstanbul’u konu edinen Ziya Osman Saba’nın 1940’ların farklı yıllarında yazdığı ve “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adıyla kitaplaşan öyküleri, yazarın yaşamı ve şiirleriyle harmanlanarak sahneleniyor.

Ziya Osman Saba’nın yakın çevresinin yanı sıra, mekânları, simgeleşmiş yapıları, yaşam biçimleri ve insanlarıyla İstanbul’un anlattığı oyunda, İstanbullular için vazgeçilmez olanlara dün-bugün ilişkisinde tarihsel ve toplumsal değişim gözüyle değiniliyor.

Oyunda, müziğin geleneksel ve çağdaş yaklaşımları buluşurken, İstanbul’un 100 yıla yayılan süreçte tınıları ve ritmi aktarılıyor, yaşanılan şehre sahip çıkmanın önemine dikkat çekiliyor.

Oyun, bir yandan Ziya Osman Saba’yı yeni kuşaklara çok yönlü tanıtmayı amaçlarken, diğer yandan İstanbul’un geçmişten bugüne kaybolan ve yaşayan değerlerini paylaşıyor.

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi’nde Ziya Osman Saba’nın yakın çevresinin yanı sıra, mekânları, yaşam biçimleri ve insanlarıyla değişen İstanbul’u görmek mümkün… Galata Köprüsü, Kadıköy, Çamlıca, Eyüp, Fatih, Eminönü, Üsküdar, Beyoğlu semtlerine, geçmiş-gelecek ve değişim-dönüşüm ilişkisinde bakmamızı sağlayan oyun, insanların yaşantılarını ve yaşam biçimlerini belirleyen öğelerinde tarihsel yerine dikkat çekiyor. Yer yer yazarın sanat çevresi ve döneminin edebiyatı konusunda bilgiler edindiğimiz oyunda, süreç içinde kaybolan, ancak o gün için vazgeçilmez ve değerli olan çok şeyi tanıma, gözleme olanağına ulaşılıyor. Çocukluk anılarıyla biçimlenen bölümlerde, 20. yüzyılın başı İstanbul aile yaşamı ve ilişkilerini gözlerken, Neveser Vapuru ile yapılan yolculukta İstanbul’a denizden, boğazdan bakmakta, gönlü şairlik ve yazmakta olan bir şairin gözünden, Galata’da öğle yemeğinde gidilen Rum balıkçının salaş lokantasında farklı kültür, inanç ve yaşamların buluştuğu paylaşım izlenilmekte, her kesimden insanın imrenme ile şaşkınlığı bir arada yaşadığı Beyoğlu’ndaki dükkânlar, iş yaşamı tanıtılmakta.

Uğur Arda Aydın’ın yanı sıra, dönüşümlü olarak Can Doğan ve Samet Hafızoğlu’nun rol aldığı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi’nin sahne tasarımını Mehmet Emin Kaplan, kostüm tasarımını Eylül Gürcan, müziklerini Mertol Şalt, illüstrasyonlarını Ceylan Dökmen, video araştırma ve kurgusunu Funda Köseoğlu, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu ve dramaturgluğunu Hilmi Zafer Şahin gerçekleştirdi.

[Sehir_Tiyatro] Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi – 22.12.2011 PERŞEMBE 20:30 – KADIKÖY HALDUN TANER

Yazan : ZİYA OSMAN SABA
Çeviren : OYUNLAŞTIRAN:HİLMİ ZAFER ŞAHİN
Yöneten : CAN DOĞAN
Dramaturgi : HİLMİ ZAFER ŞAHİN
Müzik : MERTOL ŞALT
Sahne Tasarımı : MEHMET EMİN KAPLAN
Işık Tasarımı : FATİH MEHMET HAROĞLU
Kostüm Tasarımı : EYLÜL GÜRCAN
Yönetmen Yardımcısı : ÜMRAN İNCEOĞLU- SAMET HAFIZOĞLU-ÇAĞLAR POLAT
OYUNCULAR : CAN DOĞAN, UĞUR ARDA AYDIN

Bu yazı 1853 defa okundu

Uğur Suyadal
Latest posts by Uğur Suyadal (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.