Kadın Hayattır Memattır Kadın

Eğlenmek için değil, öğrenmek için mutlaka gidilmesi gereken bir oyun.

Oyunu görünce o dönemin kadınlarının yazmak için ne mücadeleler verdiğini gören SüperAktif bayanların da hayata dair ve güncel konularda sitemizdeki yazılarının artacağına inanıyorum.

Düşünsenize o günlere geri dönsek bundan en çok etkilenecek olanlar kadınlarımız olacak. Ama onlar güncel konularla ilgili yazmaktan konuşmaktan çok uzak.

Ben bir erkek olarak oyundaki tabiriyle “Elinin hamuruyla kalkıştıkları işte başarılı olan bu öncü Türk kadınlarını” saygıyla anıyorum.

Umuyorum uğruna mücadele verdikleri günümüz Türk kadını da bu özgürlüklerin; Starbucks’ta kahve içmeye gitmek, Nine Vest ayakkabı giymek, öğle yemeğini Metro Pub’da yiyip akşam Kallavi’de bir drink almak olduğu yanılgısından çıkarak bu hakları sadece kullanan değil bu hakları korumak ve geliştirmek adına birşeyler yapan öncülerinin izinden giderler.

Unutulmamalı ki hala bu haklardan yoksun olan kadınlarımızın sayısı hiçte az değil ve onlar için de mücadele edecek kadınların desteğine o dönem olduğu gibi bugün de çok ihtiyaç var.

Kadın Hayattır Memattır Kadın’da Osmanlı döneminde yaşamış, alanlarında ilklerden olan kadın sanatçılarımız tarihin tozlu raflarından indirilerek sahneye taşınıyor.

İlk kadın bestekârlarımızdan Leyla Saz,

İlk kadın şairlerimizden Nigar Hanım,

İlk kadın romancılarımızdan Fatma Aliye,

İlk kadın ressamlarımızdan Mihri Müşfik

İlk kadın heykeltıraşlarımızdan Zerrin Bölükbaşı…

Yaşamları mücadeleyle geçen ve birçoğununki yalnızlık ve unutulmuşlukla son bulan bu arayış dönemi kadınlarının yaşam öyküleri aracılığıyla Türk kadınının Cumhuriyet öncesi varolma mücadelesi hikâye edilerek aktarılıyor.

Kadının serüvenine erkek dünyasının yaklaşımını katmak amacıyla kullanılan “beden kuklaları” rejinin dinamiğini oluşturuyor.

Oyunun yönetmeni tarafından “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” projeleri kapsamında sunulan oyun, seyirciyi yaklaşık yüzyıl öncesinden gelen sesler aracılığıyla kadınlık tarihimizde kısa bir yolculuğa davet ediyor.

Bu yazı 2261 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.