Linux’le 20 Yıl

Linux 20th Birthday

Linux kullanımı alanında son dönemdeki büyük çıkışıyla :) bu konuyu Ahmet yazar diyordum ama bana kısmet oldu :)

İlk Linux kurulumum PcWorld dergisinden çıkan bir CD’den kurduğum Mandrake Linux’tü (artık Mandriva Linux) yanlış hatırlamıyorsam. Yıl galiba 1999’du.

Sonra ilerleyen yıllarda Red Hat, SUSE Linux,  Fedora, Debian, CentOS, Knoppix gibi değişik sürümleri kullandıktan sonra Ubuntu’da karar kıldım.

Haaaa bu arada tabi Pardus’u unutmadım. Onun yeri bambaşka.

Her ne kadar hala Ubuntu kullanıyor olsamda ilerleyen yıllarda Pardus’un çok başarılı olacağına inancım tam.

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilişim Kulübünün davetlisi olarak gittiğim bir Linux Etkinliğinde Pardus Geliştirme Ekibiyle bizzat tanışma fırsatım olmuştu.

Etkinlik kapsamında Pardus’un ve Linux’ün geleceğiyle ilgili çok samimi cevaplar vermişlerdi.

Aradan uzun yıllar geçti. Linux çok yol katetti. Her ne kadar bir çok arkadaşım hala Linux denildiğinde her işlemin konsoldan yapıldığı normal kullanıcıların kullanamayacağı bir işletim sistemi olduğunu düşünse de, bizzat şahit olduğum birçok kullanıcı deneyimi bunun ne kadar yanlış olduğunu kanıtlar nitelikte.

Hatta Ubuntu bu konuda öyle bir başarıya ulaştı ki, Ubuntu kullandığımı gören birçok kişi onu Windows’un en son sürümü zannediyor.

Şimdi kökten Linux’çü olan arkadaşların bu lafa takılırlar. Zira onlar Linux’ün Windows ile karşılaştırılmasına çok karşılar ama bir de hayatın gerçekleri var. Birçok insan İşletim Sisteminin ne olduğunu bilmiyor onlar sadece linux biliyor. Bu aynı margarinin Sana Yağ diye, yada kağıt mendilin Selpak mendil diye istenmesi gibi bir şey, o nedenle bence buna çok takılmamak lazım.

Bugün Linux’ü Windows 7 ile karşılaştıranlar aslında Microsoft’un 20 yıl sonunda XP işletim sistemini çıkarttığını unutmamalılar bence ki buna rağmen bugün özellikle hali hazırda kullandığım Ubuntu 10.04 sürümünün (henüz 11.04’e geçmedim ki o daha da müthiş) Windows 7 ile kafa kafaya mücadele edebileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Linux artık 20 yaşında ve 20. yaşını kutlamak için özel bir site hazırlamışlar. (bkz. http://www.linuxfoundation.org/20th/)

Linus Torvalds tarafından 1991’de yayınlanan Linux, bilgisayar dünyasında çok yaygın bir şekilde birçok alanda sessizce kullanılıyor ve bilişimin vazgeçilmez bir parçası durumunda.

Linux için hazırlanan 20. yıldönümü web sitesinde ise önümüzdeki aylarda planlanan, içinde yarışmaların ve burslu eğitimlerin de bulunduğu etkinliklere yer veriliyor. Sitedeki etkinliklerden biri de Linux hayranı kullanıcıların kendi videolarını kaydettiği ve siteye gönderdiği yarışma.

Linux’un son 20 yılda bilişim, iş ve kültür üzerindeki etkisini konu alan bu videolar, ilk kez bizzat Torvalds tarafından incelenecek. Kazananlar ise Kuzey Amerika’da ve Avrupa’da gerçekleştirilen LinuxCon‘a, SXSW 2012’ye veya LA Film Festivaline katılabilecek.

Bu yazı 1117 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.