“İnternete Erişim İnsan Hakkı Değildir!”

İnternetin babalarından sayılan Amerikalı bilgisayar uzmanı Vint Cerf, NewYork Times gazetesine yazdığı yazıyla filtreli internet gündeminde çok konuşulan tartışmaya farklı bir açıdan baktı.

Özellikle Ortadoğu’da yaşanan devrimin ateşini fitilleyen sosyal medya ve internet, filtreli internet gündemiyle daha çok konuşulur oldu. İnternete erişimin bir insan hakkı olduğu, insanların her ne olursa olsun internette özgür olmaları gerektiği ülkemizde de BTK’nın “güvenli internet” uygulaması nedeniyle bir dönem sıklıkla tartışıldı.

Tunus, Mısır gibi ülkelerde yaşanan isyan hareketinin önlenmesi için işe önce internetin engellenmesinden başlayan hükümetlere karşılık Birleşmiş Milletler bir rapor hazırlamak zorunda kaldı. Bu raporda, internete erişimin açık açık bir insan hakkı olduğu ve bu erişimin hiçbir kuvvet tarafından engellenemeyeceği belirtildi.

Eşitsizlikle mücadele, insanların kişisel gelişimini tetiklemesi ve insan haklarının fark edilmesi ve kitlelerin bu haklardan haberdar olması açısından internetin vazgeçilmez bir araç olduğu belirtilen raporda, internete erişimin insanlık için ayrıcalıklı bir hak olduğunun sıklıkla altı çizildi.

Ancak internetin babalarından sayılan, vakti zamanında ICANN’in başkanlığını yapmış ve şimdilerde Google’da gelecek teknolojilerine dönük tahminler yürüten Amerikalı bilgisayar uzmanı Vint Cerf, NewYork Times gazetesine yazdığı yazıyla böyle düşünmediğini gösterdi. İnternette erişimin bir insan hakkı olduğundan ziyade, internet ya da herhangi bir teknoloji biçiminin ancak insan haklarını sağlayan bir araç olduğunu öne sürüyor. İnsan haklarının daha anlamlı, sağlıklı, özgür bir yaşam için insanın doğuştan elde ettiği haklar olarak tanımlayan Cerf, teknolojiyi bu kategoride değerlendirmenin ona gereğinden fazla öncelik tanıdığımız anlamına geldiğini düşünüyor.

Teknolojiyi insan hakları gibi kategoride değerlendirerek onu göklere çıkarmanın hata olduğunu yazan Cerf, zamanla bu hatayı düzelteceğimize de inanıyor.

“İnternete erişim bir vatandaşlık hakkı”

İnsan haklarını en iyi şekilde kategorize etmenin yolunun, elde edeceğimiz sonuçları tanımlamaktan geçtiğini söyleyen Cerf, bu sonuçların ifade özgürlüğü, bilgiye erişim özgürlüğü gibi kritik konuları kapsadığını belirtiyor. Ancak Cerf, bu kritik hususların dahi herhangi bir teknolojiyle bağdaştırılmasını yanlış buluyor.

İnterneti insan hakkından ziyade teknolojinin bir biçimi olarak tanımlayan Cerf, internetin ancak hukukun öngördüğü ölçüde medeni bir “vatandaşlık hakkı” olarak tanımlamanın anlaşılır olduğunu; fakat “insanlıkla” bu kadar bağdaştırılarak doğuştan bir insan hakkı olduğu vurgularına karşı çıkıyor.

İnternetin bir teknoloji biçiminden fazlası olduğu gerçek. İnternet erişimine sahip bir insanın internete sahip olmayan birinden çok daha fazla şeye sahip olduğu da…

Peki siz bu konuda Cerf’le aynı düşüncede misiniz?

Kaynak: bilgi çağı

Bu yazı 1654 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.