Bilim ve Teknoloji Muhteşem

MoonTwinProbes

Büyük bir şansım oldu hayatımda ve doktoram sonrasında güzel ve öz bir çalışma için MIT’ye gittim. Farklı bir dünya MIT. İnsanlar zekiler, çalışkanlar ama daha önemlisi üretkenler. Tabi ki onlar da insan, onların da düşünceleri ve duyguları var. Bildiğim bir Türk araştırmacı, MIT’ye gelmekten pişmandı. Başka bir araştırmacı da pek mutsuzdu zira hayat çok pahalıydı Amerika’nın kuzeydoğusunda. Eğer oralarda çalışıyor olsaydım eminim hayatım bambaşka olurdu, ama sanırım hayat pahalılığı beni de etkilerdi.

Ama bir konu vardı ki beni çok etkilemiştir. Bir akşam bana ve İbrahim’e, Boulder’daki Colorado Üniversitesi’nden gelen bir araştırmacı, ikiz uydulardan bahsetmişti. Yerçekimi ölçümleri için uzaya gönderilen iki uydu ile dünyanın etrafında hareket ederken yerçekimini incelediklerini ve buna göre yeryüzünün altında bulunan kütlesi büyük alanları belirlediklerini ifade etmişti. Bunun manası aslında kütlenin yoğunlukla yani bir bakıma yeraltı madenleri ile ilişkili olmasıdır. Yerine gitmeden uzaydan kaynakları belirlemek. Kaynaklar ne olabilir? O seminerde bunu buzulların erimesinin takibi olarak ifade etmişlerdi.

MoonMission

Bu akşam Reuters’ın haberlerini okurken ikiz uyduların Ay’da da kullanılığını ve hatta servis süresi sona eren bu uyduların aya indirilmesi söz konusu olduğunu gördüm. İnsan bu gibi konuları okuyunca bir başka mutlu oluyor, zira bu bilimin ve teknolojinin ta kendisidir. Saf bilim ve araştırma. İnsan imreniyor ve akla şu soru geliyor; ben ne yapabilirim?

Bu yazı 1139 defa okundu

Ahmet Anıl Dindar
Latest posts by Ahmet Anıl Dindar (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.