The Hobbit

1998 senesinin yazında arkadaşlarımla sohbet ederken bazen aralarında “cüceler şöyle… yok efendim asıl elflerin tavrı tarzı…” şeklinde diyaloglar gelişiyordu.

Neden bahsettiklerini sorduğumda “Yüzüklerin Efendisi diye bir kitap var, onu Türkçe’ye çevirmişler ondan konuşuyoruz. Ama hepimiz önce Hobbit’i okuduk istersen önce onu oku” diye bir tavsiyede bulundular.

Daha öncesinde Warcraft (1995) ve Heroes of Might and Magic (1995) oyunlarını oynamış olduğumdan elfler, cüceler vs hakkında bilgim vardı ancak bu konularla ilgili bir kitap yazılmış olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Ayrıca Hobbit ne demekti hiçbir fikrim yoktu :)

Tavsiyelerine uyup, seneler sonra elime tekrar kitap alarak, önce Hobbit’i sonra da Yüzüklerin Efendisi serisini ve hatta sonrasında yetinmeyip Silmarillion’u defalarca okudum.

Bu yazıyı yazmamdan da tahmin edeceğiniz üzere, mevcut FRP / RYO (Fantasy Role Playing / Rol Yapma Oyunu) dünyasını ve fantastik kurgu edebiyatını ta 1930’larda, 1950’lerde yaratan Tolkien’in hayranı oldum.

Sonrasında yine aynı arkadaşlarla oturup bu kitapların filmi çekilse nasıl olurdu kimler oynardı tartışmalarını yaparken filmlerin çekimlerinin başlayacağı haberini aldık. Kadroda 2 kişiyi de tutturmuştuk. Arwen – Liv Tyler ve Saruman – Christopher Lee :)

3 sene süren çekimler sonrasında vizyona giren filmlerin hepsine tabi ki vizyona girdikleri gün gittim. Daha sonraları kitabı okuyanlara daha çok hitap eden Extended Edition’larını da seyrettim.

Peki tüm bunları size niye anlatıyorum?

Çünkü, tam rahmetli Tolkien’e karşı vazifemi yapmış, kırmızı ve yeşil kaplı kitaplarımı kütüphanemin görünen ama kolay uzanılmayacak köşesine kaldırmış ve huzura ermiş olduğumu düşünürken, The Hobbit filminin hem de 3D olarak çekimlerine başlandığını öğrendim.

2012 sonunda The Hobbit: An Unexpected Journey, 2013 sonunda The Hobbit: Desolation of Smaug ve 2014 sonunda The Hobbit: There and Back Again isimleriyle üçleme olarak çekimleri devam eden seride, Yüzüklerin Efendisi filmlerinden tanıdığımız Hugo Weaving (Elrond), Orlando Bloom (Legolas), Elijah Wood (Frodo), Cate Blanchett (Galadriel), Andy Serkis (Gollum), Christopher Lee (Saruman), Ian McKellen (Gandalf), Ian Holm (Old Bilbo) gibi isimler bulunmakla beraber hikayede yeri olmasa da bir umut bir köşesinden sıkıştırırlar dediğim Liv Tyler’ın (Arwen) yanısıra Viggo Mortensen (Aragorn), Sean Bean (Boromir), Dominic Monaghan (Merry) ve Sean Astin (Sam) gibi oyuncular yer almayacaklar.

Ayrıca Clash of the Titans filmindeki Apollo rolüyle çıkış yapan Luke Evans (Bard), Lost dizisinden tanıdığımız Evangeline Lilly (Tauriel),  “Sherlock” dizisindeki Dr.Watson rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Bafta ödüllü Martin Freeman (Bilbo) gibi isimler, seride önemli karakterleri canlandıracak.

Yüzüklerin Efendisi serisinde anlatılan hikayenin başladığı tarihten 60 sene öncesinde Bilbo Baggins’in bir grup Cüce ile Yanlız Dağa yaptığı yolculuğu ve bahsi geçen yüzüğü bulduğu hikayeyi anlatacak olan filmlerin yönetmen koltuğunda yine Peter Jackson olacak. Maalesef, elimde olmadan dört gözle bekliyorum.

Konunun meraklılarına biraz erken bir uyarı olabilir ancak henüz yukarıda bahsettiğim kitapların herhangi birisini okumadıysanız en azından Hobbit’i edinip okumanızı tavsiye ederim. Zira kitaplar çoğunlukla filmlerden daha keyiflidir. Benim gibi 10 küsür sene önce okuyanlar da zaten film yaklaştıkça şuursuzca kütüphanenin o köşesinden o kitabı alıp tekrar okuyacaklardır.

Bu yazı 3855 defa okundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.