İstanbullaşmak

İstanbullaşmakSALT’ın açacağı ikinci kapsamlı sergi niteliğindeki İstanbullaşmak, İstanbul’a odaklı 90 etkinlikten oluşacak 90 programı ve kent merkezindeki değişimleri inceleyen atölye ve sergi projesi Yapım Aşaması: Beyoğlu ile 13 Eylül-31 Aralık 2011 tarihlerinde SALT Beyoğlu’nda gerçekleştirilecek.

İstanbullaşmak, kentsel yapı içerisinde göz ardı edilen aktörleri ve olguları sorunsallaştıran sanatçı ve araştırmacıların görsel üretimlerinden karar ve icraat mekanizmalarının beyanatlarına, 1999’dan 2011’e kentin yakın zamanlı hafızasındaki durakları ve süreçleri interaktif bir veritabanında izlemeye açıyor. Bu veritabanı, sanatçı videoları, fotoğraf serileri, belgesel filmler, haber klipleri, karikatürler ve mimari projelerin güncel bir istifinden oluşuyor. İçerik, kente dair tipik söylem ve tarifleri yeni bakış açıları önermek üzere araçsallaştıran 80 kavramın altında örgütlenerek birbiriyle ilişkileniyor. Bu kavramların işaret ettiği sorunsallar, sergide yer alan 400’ü aşkın medya ile vurgulanıyor.

Serginin didaktik bir doğrusallıktan uzak yapısı sayesinde her bir katılımcı, interaktif veritabanındaki rotasını, bir başkasınca tekrarlanamayacak bir özgünlükte kurgulayabiliyor. İçerik bütününün tekil veritabanı gezilerinde algıya açılmayan içsel dinamikleri ise, Burak Arıkan’ın kavramlar ve zaman arasındaki ilişkiyi deşifre eden işinde izlenebilecek.

İstanbullaşmak sergisinin kavramsal çerçevesi, 2008 yılında Pelin Derviş, Bülent Tanju ve Uğur Tanyeli tarafından belirlendi. Üçlü aynı zamanda Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde yayımlanan ve çok yazarlı bir eleştirel sözlük olan İstanbullaşmak: Olgular, Sorunsallar, Metaforlarkitabının editörlüğünü üstlendi. Proje kapsamında ayrıca, Meriç Öner’in editörlüğünde, Oğuz Meriç’in hava fotoğrafları üzerinden İstanbul’un kentsel dokusundaki değişimin neden ve etkilerini tartışan Tracing Istanbul (from the air) [İstanbul, Hava Fotoğraflarıyla İz Sürmek] ve Pelin Derviş ile Meriç Öner’in eş editörlüğünde, kentsel kurguyu haritalar aracılığıyla görselleştiren Mapping Istanbul [İstanbul’u Haritalamak] kitapları yayımlandı.

SALT, İstanbullaşmak90 ve Yapım Aşaması: Beyoğlu ile kentsel araştırmalar alanındaki heyecan ve birikimini tüm kent meraklılarının paylaşımına açıyor. SALT Beyoğlu’nun ikinci ve üçüncü katında yer alacak projelerin görsel ve mekânsal tasarımı, Project Projects ve Superpool’un işbirliğinde yürütülüyor. İstanbullaşmak veritabanını farklı boyutlarda, tek başına veya grup olarak izleme seçenekleri sağlayan keyifli tasarım çözümleri, katılımcıların mekânsal deneyimini de zenginleştirmeyi amaçlıyor.

Evren Yantaç’ın tasarımı ve Hüseyin Kuşçu’nun yazılımı ile oluşturulan güncel bir kentsel arşiv niteliğindeki veritabanı sergi bitiminden sonra da internet üzerinden erişilebilir olacak.İstanbullaşmak veritabanı içeriğine katkıda bulunmak isteyenler, sergi süresince çalışmalarını SALT Beyoğlu’ndaki Toplama Noktası’na bırakabilirler.

İstanbullaşmak projesi, 2007-2010 yıllarında Garanti Galeri tarafından geliştirildi ve yürütüldü. Alman Mimarlık Müzesi’nin (DAM) daveti üzerine 2008 yılında Frankfurt’ta gerçekleştirilen ilk serginin ardından İstanbullaşmak, 2009 yılında Berlin’deki Alman Mimarlık Merkezi (DAZ) ile Al Manama’daki Al Riwaq Sanat Mekânı’nda gösterildi.

Bu yazı 1735 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.