Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

OKB TedavisiÖnemli Uyarı: 

SuperAktif.net’te yer alan bilgiler herhangi bir sağlık koşulu için teşhis, tedavi, tanı ya da tıbbi bir tavsiye niteliği taşımamaktadır ve bu amaçlarla kullanılmamalıdır. Sitede yer alan tüm yazılı ve görsel bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. SuperAktif.net’te yer verilen bir yazı, makale, grafik, fotoğraf ya da yorum nedeniyle yaşanabilecek sağlık sorunlarından, meydana gelebilecek şikayetlerden, oluşabilecek risklerden SuperAktif.net sorumlu değildir.

Bir hastalıktan şüpheleniyorsanız, genel sağlık koşullarınızda olumsuz gelişmeler varsa hasta olup olmadığınızı ve hastalığınızın ne olduğunu öğrenebilmek için mutlaka bir doktora gitmeli ve eğer bir rahatsızlığınız varsa uzman önerileri ile tedavi sürecini başlatmalısınız.

Bir önceki yazımda obsesif kompulsif bozukluğun tanımını yapmış ve neler yaşandığını anlatmaya çalışmıştım.

Obsesif kompulsif bozukluk, yani kısaca OKB; hatırlayacak olursak kişiye istemsiz gelen düşünceler, hisler ve dürtülerdir.Bunlar düşüncelerde kaldığı gibi yine istemsiz iç seslerde oluşturabilir.

Demiştik ki bu durumu kesinlikle kişilik bozukluğu ile karıştırmayalım. Çünkü insan kendi iradesiyle doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmektedir. Obsesyon yaşandığı sırada eğer kendimizle bir kavga haline girer iç dünyamızda bu kavgayı büyütürsek daha da şiddetlenir ve o an için içinden çıkılmaz bir hal alır.

Bu düşünceler dışında yapmış olduğumuz kompulsif hareketler vardır. Yani yaptığımız ritüeller. İlk aklıma gelenler; dağınıklığı toplamak, her şeyi düzeltmek, rakamlarla zihnimizde oynamak ve en ileri düzeyi aşırı titizlik durumu olur. Yani günde en az iki saat yıkanmak, kimseyle tokalaşmamak, dokunmamak gibi. Bazı kişiler bunu kabul edip hayatına böyle yaşamıyı seçer, bazıları ise mücadele eder.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

OKB kendi kendine geçmez, bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir. En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Bilişsel davranış terapisi: Bilişsel davranış terapisinin hedefi, obsesif-kompülsif bozukluğu olanların ritüellerini gerçekleştirmeden korkularıyla yüz yüze gelmelerini ve anksiyetenin azaltılmasını sağlamaktır. Bu terapi obsesif-kompülsif bozukluğu olanlarda sıkça görülen abartılmış veya felaketler içeren düşünceleri azaltmaya da odaklanılır. İlaç tedavisi: Trisiklik antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri OKB tedavisinde yardımcı olabilir. Hastaların ilaç ve bilişsel davranış terapisine cevap vermedikleri şiddetli vakalarda Eloktrokonvulsif Terapi (EKT) veya beyin cerrahisi kullanılabilir. EKT esnasında hastanın başına elektrotlar takılır ve beyne nöbete sebep olan bir dizi elektrik şoku verilir, bu nöbetler beyinde nörotransmitterlerin salınmasına sebep olur. Sürekli tedavi sonucunda hastalar normal veya normale yakın yaşam sürerler. Erken teşhis her zaman tedavi süresini azaltır.

(Kaynak: e-psikiyatri)

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi yöntemleri arasında antidepresan kullanımı, bilişsel davranışçı terapi ve daha ileri seviyede ise elektrokonvulsif terapi kullanılır.

Bu yazı 2523 defa okundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.