Ailemizin Merhemi Teremisin

Mümkün mertebe ciddi bir rahatsızlığım olmadan doktora kolay kolay gitmemeye çalışırım.

Bu, doktorları ya da hastaneyi sevmememden değil çocukluğumun hastanede geçmesinden ve doğal olarak da hastane ortamından sıkılmış olmamdan kaynaklanıyor.

Boğazım ağrıdığında portakal suyu içerim, daha çok ağrıdığında C vitamini takviyeli aspirinlerden alırım. Bunlar da kurtarmazsa ya rahatsızlık göğse iner ya da artık kriptik tonsillit (bademcik iltihabı) seviyesine gelmişimdir ki iki durum da antibiyotik olmadan geçmez.

Geçenlerde yine benzer şekilde rahatsızlanıp, uyguladığım tüm yöntemlere rağmen geçmeyince, bunca senelik hasta tecrübemle evden bulduğum en etkili antibiyotik olan Bactrim ile kendimi tedavi etmeye karar verdim.

Üçüncü günün sonunda bir faydası olmadığını görünce hasteneye gittim ve doktorun verdiği yeni ilaçlarla daha ilk günden kendimi daha iyi hissetmeye başladım. Tabi, Bactrim bünyeyi yeni ilaçlar gelene kadar iyi olmak için hazırlamış da olabilir ancak yine de ailemizin klasik tedavi yöntemlerini sorgulamaya karar verdim.

Boğaz ağrısı + Ateş: Bactrim

Baş Ağrısı: Novalgin

Sivilce vb: Terramycin merhem (ya da sevgili anneannemin telaffuz ettiği gibi teremisin)

Göz Yanması ve Kaşıntısı: Terramycin göz merhemi

Tahriş ve sıyrıklar: Bepanthene

Uçuk ve zona: Zovirax

Adele serteşmeleri: Naprosyn

Halsizlik: Sedergine

Yukarıda belirttiğim bu liste ailecek hangi duruma hangi ilaçla karşılık verdiğimizi gösteriyor ki kesinlikle evde denememenizi tavsiye ediyorum :) Sadece uçuk için hangi doktora gitseniz Herpes virüsü için Zovirax’ı ya da bir türevini önerecektir.

Özellikle, özel sektörde kurumsal bir şirkette çalışan arkadaşların rahatsızlıkları durumunda, mevcutsa şirket doktorlarına, değilse özel sağlık sigortalarını kullanarak anlaşmalı bir kuruma gitmelerini şiddetle tavsiye ederim. Eğer ki bu iki durum da mevcut değilse, semtinizdeki aile doktorunuza görünebilirsiniz.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Sinan Çavun bilinçsiz ilaç kullanımıyla ilgili olarak Türkiye’de az sayıda yapılan çalışma ve gözlemlere dayanarak elde edilen verilere göre, en büyük oranı antibiyotik kullanımının oluşturduğuna işaret ederek, özellikle çocuk ishalleri ve viral kaynaklı enfeksiyonlarda bilinçsiz antibiyotik kullanımının daha çok görüldüğünü kaydetti.

Antibiyotiklerin yanında, yine sık olarak bilinçsiz şekilde kullanımı olan ilaçların başında, ağrıyı gidermek için kullanılan ilaçların geldiğini dile getiren Çavun, bu ilaçların gelişi güzel alınmasının, gerek çok ciddi mide şikayetlerine, gerekse karaciğer ve böbrekler üzerinde önemli problemlere yol açabileceğine dikkati çekti.

Hatta Süper Aktif Sağlık kısmında Murat’ın bu konu ile ilgili detaylı yapılmış bir araştırmaya yine benim gibi bir sağlık sorunu sonrası :) değindiği Mucizenin Sonu mu Geliyor? yazısında bu konuya detaylı olarak değinilmiş, okumak isteyebilirsiniz.

Cem Yılmaz’ın da şovunda dediği gibi “Kişi kendinin doktorudur, mesela ben kendimin radyoloğuyum” sözü, durumu az çok özetlemektedir. Yukarıda alıntı yaptığım doktorun daha ünvanını okurken yoruluyoruz, dolayısıyla söylediklerine biraz kulak vermekten zarar gelmez diye düşünüyorum.

Hepinize bu tuhaf havalarda sağlıklı günler diliyorum.

Bu yazı 8540 defa okundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.