Yalın Çözümler

Yalın Çözümler

Erdem Seherler’in tavsiyesi üzerine okumaya başladım Yalın Çözümler kitabını. En dikkatimi çeken ve üzerinde daha önce hiç düşünmediğim bir kavram karşıladı beni; Tüketim Zorluğu.

Bazılarınızı duyar gibiyim, iyi ki Tüketim Zorluğu var, bir de olmasa bu dünyayı daha hızlı nasıl tüketirdik acaba :)

Kitap temel olarak tüketim zorluğuna çözüm getirmek amacıyla Yalın Tüketim, Yalın Tedarik ve doğal olarak adında da geçen Yalın Çözümler üzerine odaklanmış.

Özellikle hergün giydiğiniz bir spor ayakkabının, tasarımından satın aldığınız mağazaya kadar olan yolculuğunu, ya da bir kola kutusunun, bir metal parçasından satın aldığınız rafa kadar gelişini ve bu süreçte karşılaşılan zorlukları okuduğunuzda bu konularda çalışan insanlara saygı duyuyorsunuz.

Ama günün sonunda biz tüketiciyiz, bu süreçler ne olursa olsun aradığımız numara ayakkabıyı mağazada, ya da sevdiğimiz içeceği rafta görmek istiyoruz. İşte kitap bu süreçleri iyi yöneten ve Yalın Çözümler üretenlerin nasıl ayakta kaldığını ve başarılı olduğunu, başaramayanların da zamanla yok olmaya mahkum olduğunu gözler önüne seriyor.

Biz yöneticilere düşen, yaptığımız iş ne olursa olsun, “Bir gezintiye çıkıp” sağladığımız hizmetleri bir de müşterimizin gözünden görerek onların zamanını daha az harcayarak, arzu ettikleri hizmeti, istedikleri yerde ve istedikleri zamanda nasıl veririz tespit ederek süreçlerimizi yalınlaştırmak olmalı.

Günümüzde şirketler üretime o kadar odaklanmış durumda ki büyük miktarlarda çok kaliteli ürünler hızlı bir şekilde üretilebiliyor ama hepimizin günlük hayatımızda karşılaştığımız gibi bu ürünleri tüketirken bir çok ciddi sıkıntıyla karşılaşıyoruz bu sıkıntılar için yalın tüketim adı altında 6 basit ilke ortaya atıyor yazarlarımız;

  1. Problemimi tam olarak çöz
  2. Zamanımı israf etme
  3. Ne istiyorsam tam olarak onu sağla
  4. Değeri istediğim yerde teslim et
  5. Değeri istediğim zaman sağla
  6. Problemlerimi çözmek için almam gereken kararların sayısını azalt

Günümüzde bütün tüketicilerin hayali olan bu 6 ilkenin hepsini bir arada bir tedarikçide bulmak neredeyse imkansız.

Peki hiç düşündünüz mü bunları bize tedarikçilerimiz sunmuyorsa bunları kim sağlıyor? Evet. BİZ!

Bununla ilgili de çok güzel bir anekdot var;

“Zamanınız bedavadır” görünüşe göre tedarikçilerin müşterileriyle ile ilgili en tuhaf inançlarından biri bu. Hiçbir tedarikçi bunu açıkça söylemez elbette. Bazıları bilinçli olarak böyle düşünmüyor olabilir. Ama her yerde bu inancın kanatları var.

 

Bir diğer konu da seçeneklerin çok fazla olması ve aynı işi yapan ürünlerin birbirleriyle kıyaslanamayacak şekilde piyasaya sürülmesi nedeniyle seçim sürecinin çok fazla karmaşık hale gelmesi, bunun doğal sonucu;

Hiç kuşkusuz çok fazla ödüyor, çok az şey elde ediyoruz ama “ortalama tatmin ediciyle” tatmin olmaya karar veriyoruz. Daha iyisi için günün saatleri yetmiyor.

Bu arada kitap daha önce benim de üzerinde çok düşündüğüm, ama bir cevap bulamadığım Israrcı Satıcı vahşetine de açıklık getirmiş. İstediğiniz birşey mağazada olmadığı halde size başka birşey satmaya çalışan satıcı tipinden bahsediyorum. Bakın nedenini kitap nasıl açıklıyor.

Günümüz perakendecileri kendi rolünü şöyle görüyorlar: Müşterileri istemeyebilecekleri, tahmin üzerine stoklardan gelen ve şimdi perakendecinin sahip olduğu şeyleri almaya ikna ederek ve bu arada uygun bir kar ederek çevrimi tamamlamak. Demek ki üzerinde durulan nokta “alışverişi bağlama” amaçlı satış teknikleri, reklam özel sunumlar aracılığıyla promosyon faaliyetleridir.

Oysa bizim beklentimiz stokta olanların değil kendi istediğimiz şeylerin sağlanması.

Son bir nokta Yalın Tüketim deneyiminin aslında bilgi teknolojileri yardımıyla çok iyi noktalara gelebileceğine değilmiş ama orada da yine benim mesleğimi de yakından ilgilendiren bir konu en büyük soru işareti olarak duruyor Kişisel Bilginin Gizliliği ve Mahremiyet;

Kişisel mahremiyet önemli bir sorun olarak beliriyor, çünkü çözüm tedarikçinin etkisi olması, doğrudan tüketiciyle tedarikçi arasında sürekli olarak paylaşılan bilgi miktarına bağlı.

Bu arada Erdem’in sitesinde de kitap ile ilgili güzel okuma notları mevcut göz atmanızı tavsiye ederim.
Yalın Çözümler Kitabından Altını Çizdiğim Satırlar veya Çıkarımlarım – I
Yalın Çözümler Kitabından Altını Çizdiğim Satırlar veya Çıkarımlarım – II
Yalın Çözümler Kitabından Altını Çizdiğim Satırlar veya Çıkarımlarım – III

Bu yazı 1226 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.