Sergüzeşt

Tanzimat edebiyatı  dönemi romanlarına konu olan esaretin işlendiği Sergüzeşt Türk edebiyatında romantizmden realizme geçiş eseri olarak kabul edilmektedir.

Sergüzeşt mana olarak serüven , macera anlamını taşımaktadır.

Kitaba kısaca değinmeden önce yazarı hakkında biraz bilgi sahibi olmaya nedersiniz?

Yazar, 1859 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Tanzimat devrinin ileri gelen isimlerinden, Osmanlı Devleti’nin ilk Maarif Nazırı (Eğitim bakanı) Abdurrahman Sami Paşa‘nın oğludur. Abdülhak Hamit ve Recaizade Ekrem ile yakın dost oldu. 17-18 yaşlarında iken tanıştığı Namık Kemal ile sürekli mektuplaştı. Diğer Tanzimat yazarları gibi çok sayıda eser vermedi; bir roman, iki küçük hikâye kitabı, hatıra ve seyahat yazıları yazdı.Sergüzeşt romanı yüzünden göz hapsine alındığını düşünerek bundan kurtulmak için 1901’de Paris‘e gitti ve 1908‘de Meşrutiyet‘in ilanına kadar da orada kaldı. Yurtdışına kaçışını Servet-i Fünun Dergisi’nde yayımlanan “1901’e Ait Bir Hatıra” başlıklı yazısında anlattı. Paris’te Jön Türkler‘le tanıştı; İttihat ve Terakki Cemiyeti‘ne katıldı ve cemiyet içinde saygın bir yere geldi. Cemiyetin 15 Şubat 1902’de yayın hayatına başlayan “Şüra-ı Ümmet” adlı yayın organında Osmanlı Devleti politikalarını ve rejimini eleştiren yazılar yayımladı. Paris yıllarını “1901’den İtibaren Paris’te Geçen Seneler”, “Paris Hatıratından”, “Paris’te Yedi Sene” adlı yazılarında anlattı.

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Sami_Pa%C5%9Fazade_Sezai

Kitap küçük bir kızın henüz çocukken kaçırılıp esir pazarında satılması ile başlıyor, küçük kız bu süreçte iki ev değiştiriyor ve sonunda satıldığı evdeki paşazade beye aşık olması onun için sonun başlangıcı oluyor.

Aşk kadar basit bir duygunun sınıfsal ayrılıklar ile başaedememesi ve sonunda güzel cariye Dilberin Mısır’da bir  beye satılarak sonlanan hazin öyküsü oldukça etkileyici, ancak kitabın yalnızca bu duygusal akış içinde değil, dönemin sosyal ve kültürel yapısına dair verdiği ip uçları ile değerlendirilerek okunması kitaba farklı bir hoşluk katmaktadır.

Bu yazı 1321 defa okundu

Özlem Koç
Latest posts by Özlem Koç (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.