Araba Sevdası

Türk Edebiyatının  ilk realist örneği olanRecaizade Mahmut Ekrem’e ait  Araba Sevdası. Bu kitap yıllar yılı bir çok sınavda karşıma çıkmış ancak hiçbir zaman okumak fırsatı edinememiştim. Kitap Tanzimat edebiyatına ilgisi olan herkese önerebileceğim tarih ve dönemin güzel anlatıldığı okuması zevkli ve eskimeyen bir kitap. Kendi adıma Dünya edebiyatının önemli klasiklerini okumuş yada okumaya çalışan biri olarak   Türk Edebiyatının bu güzel eserine haksızlık etmemek gerektiğini ve okumakta biraz geç kaldığımı düşünüyorum.

Okuduğum kitabın bana göre  özetine gelince , Kitabın konusu  Fransız hayranı Bihruz bey ile kendisine olan aşkından habersiz Periveş hanımın ütopik aşkı  ve batı hayranı bu gencin kendi hayalinde yarattığı hülyalardır.

Bihruz bey dönemin yüksek memuriyetlerinden birinde görev alan babasının ona bıraktığı servet ile arabası ve markalı giysileri, yarım henüz tamamlamamış Fransızcasıyla yaşayan bir miras yedidir.Günün birinde Çamlıca parkının açılışına yine son model arabası ile katılırken o sırada gördüğü ve soylu bir genç bayan olduğuna inandığı Periveş hanıma aşık olur.Konuyu daha detaylı olarak vermeden kitaptan en etilendiğim başılıklardan bahsedeyim.Dönemin sosyal hayatını çevresinde oluşturan Çamlıca parkının açılışı ve dönem tasviri  ve bir insanın kendi hayalinde yarattıklarına olan sadakat ve inancı –ki burada kişiyi komik duruma düşürdüğü bir grçektir.-kitapta önemli olan başlıklardır.

Kitap özellikle batılaşma hevesinin yanlış anlaşılan tarafları dönemin eğlence ve sosyal hayatı açısından zevkle okunacak Türk edebiyatı klasiklerinden birisidir.Keyifli okumalar.

 

Bu yazı 1716 defa okundu

Özlem Koç
Latest posts by Özlem Koç (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.