Menemen – Porsiyonu 69 TL

Geçen yıl kaçırdığımız arabadan sonra tahmin edeceğiniz üzere yılbaşı bileti de yattı.

Gerçi bir tane bilet aldım iki tane amorti bir de son iki rakama ikramiye vurdu (nasılını bir sonraki yazıda anlatırım) ama sonuçta ele geçen para incir çekirdeğini doldurmaz. Maaş durumları da malum zamlardan hala haber yok. Olsa da pek umutlu değilim. Bu durumda yapacak tek şey 2011 de bazı girişimci fikirleri değerlendirmek.

Bu konuda son zamanlarda gördüğüm Çorap Terzisi örneğini tek geçerim. Kendi adıma konuşmam gerekirse bir çorap için en fazla 5-6 TL para vermişimdir. Ama 5 çift çorap alıyorsam verdiğim rakam hiçbir zaman 15 TL yi geçmez. Çorap terzisi 5 çift çorabı 155 TL ye kendi değimleri ile “ayrıcalıklı müşterilerine” satıyor.

Herhangi bir kavanoz okurunun 5 çift çoraba 155 TL verebileceğine ihtimal vermiyorum. Ama böyle birisi var ise 2011 girişimcilik projelerimde bana sermayedar olarak destek olabilir. Daha karlı çıkacağını Garanti ederim.

Çorap terzisi bu işi nasıl yapıyor derseniz. Öncelikle fiyakalı bir web sitesi yaparak işe başlamış ilgilenenler için www.corapterzisi.com. Çorap satmak için güzel bir mecmua ve online alışveriş platformu oluşturmuşlar. Sonra ayrıcalıklı müşterilerine yılbaşı arifesinde bir kutu gönderiyorlar. Kutudan ne çıkıyor derseniz. İsminize özel düğün davetiyesi gibi bir mektup. Mektubun sonunda ilgili web sitesi için kullanıcı adı ve şifre. İntenet işini kıvıramayacaklar için mektupla verebilecekleri bir sipariş formu. Yanında da basılı bir katalog.

Kataloğu nasıl edindiğimi fazla kurcalamayın ama birkaç gündür yeni bir yazı malzemesi çıkar diye masamda duruyor. Sizlerle de birkaç sayfasını paylaşmak istedim. İlgilenen Kavanoz okuyucuları tamamını www.corapterzisi.com web sayfasında bulabilir.

“Yılların eskitemediği şıklık ve statü sembolü… M.Ö. 2600 dönemlerinde Çin İmparatoru Hoang-Ti’nin emriyle, Kraliçe She-Ling-She’nin keşfettiği dut yaprağı yiyen bir tırtılın ördüğü kozalar günümüze kadar nadideliğini koruyarak gelmiş. Biz de bu zarif ipliği, pamuğun dayanıklılığı ile birleştirerek sunuyoruz beğenilerinize. Dokunmaya kıyamadığınız ipek, ayaklarınızın örtüsü olacak. Stilinizi ve kalitenizi çok iyi yansıtacak ve ayrıcalığınızı ortaya koyacak.”

Adamlar sanki 5000 yıllık ipekten üretilen antika eser satıyoruz havasını vermişler. Bu arada metinde adı geçen tarihi kişilikler bana çakmaymış gibi geldi. Google da yaptığım araştırmada böyle bir bilgiye de rastlayamadım. Bu ipek işinin doğrusunu bilen bir kavanoz okuyucu var ise lütfen bizlerle paylaşın. Bu arada 5 çift çorap bedeli 155 TL

“Dünyanın en değerli ipliği kabul edilmesinin elbette bir nedeni var. Özellikle Moğolistan bölgesinde yetişen Kaşmir keçilerinin boyunlarının altından karınlarına kadar olan bölgede oluşan ipeksi tüyler, özel taraklar ile toplanır, ölü kıllar ayıklanır ve yöresel sularda yıkanır. Bir keçiden yılda ortalama 50 gram kaşmir elde edilebilir ve bu da bir çift çorabın üretilebilmesi için ancak yetebilir. İşte böylesine değerli bir hazinenin keyfini sürebilmeniz için KAŞMİR ayağınıza getirdik.”

5 çift çorabı bir keçi parasına (155 TL) millete satmak için iyi bir kompozisyon yazmış adam.

Bu şirketi 2011 de takip edeceğim, eğer Amerika da baba parası yiyerek okuyup deden kalma çorap dükkanını batıracak yeni yetme biri değilse bende aynı iş modeli ile menemen satmak istiyorum. Menemenin tarifinide büyük usta Selahattin Dumandan aldım. Bkz Vatan Gazetesi 18/12/2005 sayısı.

“Efendim.. Eşkıyası ile ünlü Ege bölgemizin güneşinde kızarmış domatesler ile pekçok Kafkas kültürünün harman olduğu Adapazarı’ndaki seralarda özel olarak yetiştirilen yeşil biberler yemeğimizin ana malzemesidir.
Bu malzeme Roma döneminden beri aynı teknikle üretilmekte olan Ayvalık zeytinyağına bırakılır ve ateşte çevrilir.

Ateş olarak Bolu ormanlarından getirilmiş ve özel olarak kurutulmuş kayın ağacı odunu tercih edilir.

Daha sonra yağda kavrulan özel harcın üzerine istenildiği miktarda yumurta kırılır.

Lokantamız, döllediği tavuklara yılda ortalama 265 yumurta verdiren ligorn cinsi horozun emeğini tercih etmektedir.

Ancak bu ligorn horozun kümesindeki dişiler Anadolu’nun çilli boduru diye bilinen tavuklar olmalıdır. Bodur tavuğun kıçından çıkan yumurta diğerlerine oranla daha küt olduğundan şansı daha makbul sayılır.

Zaten menemenimize lezzet veren, onu Kanada veya Papua Yeni Gine Menemeni’nden farklı kılan da budur.”

Bu arada fiyatını mı sordunuz?

Menemen – Porsiyonu 69 TL

Bu yazı 2720 defa okundu

Murat Tunçer
Latest posts by Murat Tunçer (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.