Kendin Yetiştir, Kendin Pişir

Kent Bahçeleri

Yeryüzü Derneği’nin ‘Kendin yetiştir, kendin pişir’ sloganıyla geçen yıl başlattığı ve 180 kişinin bahçe ve terasında dört ton sebze ürettiği Kent Bahçeleri Projesi’ne, bu yıl 400 kişi başvuru yaptı. Projenin sonunda yedi ton ürün elde edilmesi hedefleniyor.

Şehirlerimizde yaşayan insan sayısı, yıldan yıla daha da artıyor. Bir zamanlar ülkemizde, nüfusun büyük bölümü köylerde yaşarken bugün % 70 i şehirlerde yaşıyor. Şehre gelenler sadece bedensel olarak değil, zihinsel olarak da öylesine hızla köylerden uzaklaştılar ki, bugün domatesin ağaçta yetiştiğini sanan çocukların büyük bölümünün anne-babası ya da ninesi-dedesi köyde tarım yapıyordu.

Bu yabancılaşma büyük bir ivmeyle artarken, Orta Amerika’dan gelen muzları yiyor, Britanya’ya elma gönderiyoruz. Gemiler-kamyonlar-uçaklar artık meyve ve sebzeleri şehirler-ülkeler derken kıtalar arası taşıyorlar. Bu taşımanın birim maliyeti azcık kalırken, atmosfere yolladığımız fosil yakıtların iklim değişikliğine maliyeti çok yüksek oluyor. Doğanın döngüsel yaşamı, yağışlar, göçler, yaz-kış ayrımı, buzullar ve yabani hayat, geri dönülemez şekilde tahrip ediliyor.

Dünyanın pek çok kentinde, milyonlarca insan mutfaklarındaki sebze-meyve ihtiyacının bir bölümünü, hazırladıkları kent bahçelerinden sağlıyorlar. Bunu mümkün kılan; küçük bir arka bahçe ya da büyük bir balkon-teras.  Kanada’nın Montreal kentinde 11 bin kişi geçen yıl onlarca ton meyve-sebze üretti. Küba’nın başkenti 2,2 milyonluk Havana’da, şehirlilerin tükettiği besin maddelerinin % 80 i kent bahçelerinde üretilmiş. Çin’in en büyük şehri Şanghay’da 2500 kilometrekarelik alan yine kent bahçesi. Moskova’da yaşayanların üçte ikisinin kent bahçesi var.

Derneğin basın sözcüsü Ceyda Saygıner Falay, şehirlerde yaşayan insan sayısının yıldan yıla daha da arttığına işaret ederek, dünyanın pek çok kentinde, milyonlarca insanın mutfaklarındaki sebze-meyve ihtiyacının bir bölümünü, kent bahçelerinden sağladıklarını söyledi. Küçük bir arka bahçe ya da büyük bir balkon-teras ile kent bahçesi yapmanın mümkün olduğunu söyleyen Falay, Kanada ’nın Montreal kentinde 11 bin kişinin geçen yıl onlarca ton meyve-sebze ürettiğini hatırlattı.

Falay, derneğin İstanbul ’da kent bahçesi kurmak isteyenlere yardımcı olduğunu ve çeşitli semtlerde kent bahçeleri kurmaya başladıklarını ekleyerek, kent bahçelerinin yararlarını anlattı: “Taze sebzelerde, antioksidan miktarı, beklemiş olana göre kat kat fazla. Temiz bir topraktan koparıp yediğiniz yeşillik daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlıyor. Evsel atıklardan kompost üretilip, gübre olarak bahçeye verilmesi, şehir çöplüklerinin vaktinden erken dolmasını önlüyor. Her yeni yeşil alan, yağmuru kendine çekiyor ve kuraklığı önlüyor. Kent bahçeleri toprağın su çekme miktarını arttırarak, sellere engel oluyor. Kente gelen sebze-meyve miktarı azaldığı için, daha fazla fosil yakıtın kullanılmasına gerek kalmıyor ve bu da iklim değişikliğinin önlenmesine katkı sağlıyor.”

İlki geçen yıl gerçekleştirilen projeye 180 kişinin katıldı, geçen yıl dört ton ürün yetiştirildi. Sebzelerin fideleri dernek tarafından temin ediliyor. Katılımcılara fide ekimi, bahçe yapımı gibi kurslar veriliyor; domates, salatalık, sivri biber, dolma biber, fasulye gibi sebzeler yetiştiriliyor. Bu yılki katılımcıların yüzde 60’ı üretimini bahçesinde yapacak, diğerleri ise bahçelerini teraslarında oluşturacak.

Derneğe iletisim@yeryuzudernegi.org adresinden ulaşılabilir.

Derneğin Sitesi: http://www.yeryuzudernegi.org/

Bu yazı 1262 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.