İstanbul S.O.S

İstanbul S.O.SDaha geçenlerde Paris İzlenimlerim yazımda;

Paris’i gördükten sonra İstanbul’u görmeye gelen turistlere şaşıyorum doğrusu İstanbul’da ne buluyorlar ki, oysa ki Paris’te sıradan birşeye rastlamak mümkün değil insan herşeyin fotoğrafını çekmek istiyor, aynı duyguya daha önce de Amsterdam’da kapılmıştım.

Eğri oturup doğru konuşalım biz istanbul’dan geriye pek birşey bırakmamışız, bir saray orda, bir cami yada kilise burda geriye kalan bunlar.

dediğim için bir çok arkadaşım bana kızmıştı.

Ama bu işler kızmakla olmuyor. Alın size somut örnek; böyle düşünen sadece ben değilim ki UNESCO İstanbul’u Dünya Miras Listesinden çıkartmak için görüşmeler yapıyor.

İşte İstanbul S.O.S grubu da bu tehlikenin farkında olan ve İstanbul’da bu konulardan bihaber yaşayan İstanbul’lulara tahlikeyi anlatmaya çalışan nadir topluluklardan biri.

Onlar kendilerini şu sözlerle tanımlıyorlar ve desteklerinizi bekliyorlar;

İstanbul S.O.S, İstanbul’un mevcut plansız yapılaşma sürecinde, içinde UNESCO Dünya Miras Listesi kapsamındaki alanlar da dahil olmak üzere, yapısal ve sosyal dokusunun kaybolma tehdidi altında kalmasından kaygılanan bir grup İstanbullu.

Biz İstanbul’un insanlığa malolmuş bir değer olarak kamu yararı gözeten, doğal ve kültürel eşiklere saygılı, özünü yansıtan değerleri koruyarak gelişebilen bir şehir olmasını istiyoruz.

Üzülerek görüyoruz ki İstanbul tehlikede ve alarm veriyor. UNESCO Dünya Miras Komitesinin de dikkat çektiği Haliç Metro Geçiş Köprüsü tasarımının gözden geçirilmesi, Boğaziçi Karayolu Tüp Geçişi projesinin çevresel etkisinin değerlendirilmesi, 5366 Numaralı Yenileme Yasası, surlar ve ahşap yapıların uluslarası standartlara uygun restorasyonu, tarihi alanlarla ilgili yönetim planı hazırlanması, bir trafik master planının gerekliliği konularıyla ilgili sorumluluklar yerine getirilmiyor. Bunların yanısıra 3. Boğaz Köprüsü Projesi gündemde, Sulukule yıkıldı ve altındaki arkeolojik alan hakkında ne yapılacağı belli değil, Tarlabaşı yenileme adına yıkılıyor, Fener Balat Ayvansaray benzer bir proje için sırasını bekliyor, Emek Sineması ve beraberinde birçok İstanbullunun hafızası yokediliyor, plansız imar hareketleri şehrin her köşesinde devam ediyor…

Tüm bunlar olup biterken çok az İstanbullu haberdar olabiliyor, daha azı bilgi edinebiliyor, sürece katılabilmekse neredeyse bir mucize. İstanbul’un doğal, sosyal ve yapısal çevresinin sürdürülebilirliğini sağlayacak politikaların katılımcı bir yaklaşımla geliştirilmesi ve kentin kimlik öğeleri veya kamu yararına yönelik tehlike arzeden projelerin engellenmesi için eyleme geçen İstanbul SOS; bilgi üretmek, bilinçlendirme kampanyaları yürütmek, kitle hareketleri düzenlemek ve izlenmesi gerekli diğer yöntemleri bularak sivil sorumluluğunu yerine getirmek için çabalıyor.

İstanbul S.O.S web sitesinin adresi: http://istanbulsos.wordpress.com/

Bu yazı 1958 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.