Geleceğin Yıldızları

Paralel Isleme

Kendi doktora tezim sırasında oldukça ilginç bir bilgisayar sistemi kullanmıştım. Çalıştığım yerde bulunan bilgisayar laboratuvarları gündüz haricinde boş boş duruyordu. Mesai sonrasından sabaha kadar ve tüm haftasonu yatan mükemmel bir kaynaktı, bilen ve değerini anlayan için. Kurumun bana verdiği makinede tezim için gerekli olan analizleri yapmam imkansızdı. Hatırlıyorum da bir akşam tüm alternatif analizlerimi hesap etmiştim ve yaklaşık 270 gün’e ihtiyacım oluyordu kendi makinemi non-stop kullanırsam. Tahmin edileceği gibi ben eldeki imkanın değerini bildim ve MATLAB aracılığıyla bir paralel program yaptım. İnanılmazdı. Aralıklarla yaptığım bütün analizlerimi toplarsam 20 günde bitirmiştim. Benim için ufuk açıcı bir olaydı internet ve uygun programlama diliyle yerden bağımsız bir şekilde bu tür yoğun bilgisayar işlerinin yapılması.

Bunları neden paylaştım diye sorarsanız sanırım altında yatan mesajlardan bir tanesi ülke olarak neden geride kaldığımızın cevabı da olabilir.

Buna bir örnek aşagidaki YouTube videosudur. ABD’de Network of Earhthquake Engineering Simulation (NEES) isimli olusum uzun zamandir takip ettigim ve takdir ettigim bir calismadir. NEES, kaynaklarin efektif kullanimi ve ortak calismalari destekleme icin zekice planlanmis platformlar olusturmaktadir. Ilgisi olanlara tavsiye ederim.

Bu platformlardan bir tanesi kendi tecrubelerimden de ornekledigim bir imkani sagliyor. Kisisel bilgisayarlarin performanslarinin eksikligini gidermek icin genis bilgisayar kaynaklarina sahip olan merkezi bir sunucu uzerinde yerelde hazirladiginiz dosyalari bu sunucu da calistirmaniza imkan sagliyor. Bu gercekten de buyuk bir olay. Zira bulut bilgisayar (valla cloud computing nasil Turkce ifade ediliyor bilmiyorum) yolunda ilk orneklerinden bir tanesi olan bu sistem gercekten de internet uzerinden yerden bagimsiz olarak is yapmaniza imkan saglamaktadir. Eger yeteri vizyonunuz varsa bunun arkasindan gelebilecek olan isleri hayal edince insan heyecanlaniyordur.

Bu konuda ilk firsatta deneme yapip sonucunu gormek istiyorum.

Bu arada biliyorum ki YouTube iki gun once serbest birakildi. Umarim elin adami yaptigi isleri ozgurce yayinlarken biz bir gun onlari seyretme imkanlarini dahi yasaklamiyor oluruz.

Detayli bilgi istenirse http://nees.org/resources/openseeslab adresi yardimci olacaktir.

Not: Belki bu yaziyi okuyan birileri vardır ve bilgi/tecrübe/planlarını paylaşmak ister.  Buna hayır demem :)

OpenSees Youtube Video

Not: Bu yazının orjinali ahmetanildindar.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır.

Bu yazı 1201 defa okundu

Ahmet Anıl Dindar
Latest posts by Ahmet Anıl Dindar (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.