Eğitim Şart, Eğlence Gerekli

Bilgisayarı olmayanlar, olsaydı “eğitim” amaçlı kullanırdım derken; bilgisayarı olanlar ya ‘chat’te ya sörfte…

Intel’in Türkiye genelinde yaptığı bilgisayar kullanım ve tutum araştırmasının sonuçlarına göre, “Bilgisayarım olsaydı eğitim amaçlı kullanırdım” diyenlerin sayısı oldukça yüksek.

Bilgisayar kullanan kadınlar ve erkekler arasındaki sayısal uçurum ise tehlike sinyalleri veriyor.

Intel, Türkiye’nin kalkınma ve gelişiminde bilişimin yaratabileceği olumlu katkı konusunda farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Intel tarafından Türkiye’nin e-dönüşüm sürecinde bulunduğu noktayı ortaya koymak adına bağımsız bir araştırma şirketine yaptırılan “Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması”nın sonuçları, 13 Kasım tarihinde gerçekleştirilen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Türkiye’de bu alandaki en güncel verilere dayanan çalışma olma özelliğini taşıyan araştırmanın sonuçları, Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından da sosyolojik ve ekonomik yönleriyle değerlendirildi. Araştırmanın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlardan biri ise, bilgisayarın kullanım amaçları arasında eğitim ve öğretimin, kullanıcı olmayanlar arasında kullananlara göre daha öncelikli olarak konumlandırılıyor olması.

Araştırmada çeşitli etkinlikleri ne sıklıkta gerçekleştirdikleri sorulan kullanıcıların yüzde 40’ı “müzik dinlediğini, indirdiğini, satın aldığını” belirtirken, ikinci sırada “e-posta okumak ve göndermek”, üçüncü sırada “web sitelerinde dolaşmak”, dördüncü sırada ise “chat yapmak” yer alıyor. Bilgisayar kullanıcısı olmayan kişiler ise bir gün bilgisayar kullanacak olurlarsa eğitim ve öğretimi de (yüzde 59,7) müzik (yüzde 61) ve fotoğraf/video (yüzde 62,4) amaçlı kullanım kadar önemsediklerini dile getiriyor.

Cinsiyet eşitsizliğini ortaya koyuyor

“Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması” sonuçlarına göre, son bir ay içerisinde bilgisayar kullanma oranı erkekler arasında yüzde 85 iken, bu oran kadınlar arasında yüzde 58 düzeyinde kalıyor. Başka bir deyişle bilgisayar kullanan her kadına karşılık 1,5 erkek kullanıcı bulunuyor. Araştırmanın ortaya koyduğu söz konusu değerlerin önemli bir soruna işaret ettiğine dikkat çeken Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, görüşlerini şu sözlerle açıkladı: “Bu veriler, ülkemizde kadınla erkek arasında bilgisayar kullanımı konusundaki erişim olanakları ve farkındalık sorununu ortaya koymak açısından son derece önemli. Aynı zamanda çıkan yüzdeler, toplumun genelinin yanı sıra, özellikle kadınların bilgisayar okuryazarlığı, kullanımı ve bilişimin diğer unsurlarından sağlayabilecekleri faydalar konusunda hem bilinçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi hem de gerekli imkanların oluşturulması doğrultusundaki ihtiyacı net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu sonuçlar da bize Intel olarak 2005 yılından beri hayata geçirdiğimiz, teknolojiye ve bilişime en uzak kesim olarak görülen kadınlarımıza bilgisayar ve İnternet’in faydalarını anlatmaya çalıştığımız “Kadın ve Bilişim Platformu” projemizle ne kadar doğru bir alana odaklandığımızı gösteriyor. Intel olarak bilişim teknolojilerinin Türkiye’nin neresinde yaşıyor, hangi yaştan ve cinsiyetten olursa olsun tüm bireylere sağlayacağı fırsat eşitliğine dikkat çekmeye bundan sonra da devam edeceğiz. Bu araştırma sonuçlarının paylaşılmasının ardından bilgisayar ve İnternet kullanımı konusunda karşılaşılan engellerin azalarak ortadan kalkacağı bir döneme girmiş olmayı umut ediyoruz” dedi.

“Atılım olmazsa G20’de kalamayız”

Narlı, “Bu araştırma verilerinin de ortaya koyduğu gibi kadınlar, 30 yaş üstündekiler ve düşük sosyo-ekonomik statü grubundakiler bilgisayara ve internete erişimde ve kullanımda dezavantajlı konumdadır. Özellikle Güneydoğu ve Karadeniz illerindeki genç kızlara bilgisayar eğitimin ulaştırılması için gerekli çabalar, kalkınma ve sosyal cinsiyet uçurumun kapatılması için özel önem arz ediyor” yorumunda bulundu. Narlı ayrıca, bilgisayar ve internet okuryazarlığı eğitimi konusunda kamu, özel sektör, sivil toplum örgütlerinin işbirliğinin teşvik edilmesi gerektiğini, yerel yönetimler ve üniversitelerin bu ortaklığın temel direkleri olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarını ekonomik açıdan yorumlayan Prof. Dr. Kerem Alkin ise Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında olması gereken noktadan çok daha geride kaldığını, bu durumun değişmesi için demir-çelik ve tekstil gibi sektörlerden daha teknolojik ve yüksek katma değerli alanlara yönelmek gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin artık bir saniye gecikmeye dahi tahammülü olmadığını dile getiren Alkin, “Bu atılımı bir an önce yapmazsak dahil olmaktan gurur duyduğumuz G20 ülkelerinden biri olarak kalmamız imkansız hale gelecektir” dedi.

Bilgisayardan beklentiler ve bilgisayarla yapılanlar

Bilgisayar kullanmayanlar Bilgisayar kullananlar
Çocukların eğitimi 76,1 41,8
Okul ödevleri 50,6 31,0
Araştırma 42,2 32,5
Kendini geliştirmek 22,8 23,4
Teknolojiye ayak uydurma 21,1 21,9
İnternet’te araştırma ve gezi 17,7 38,8
İletişim, e-mail, chat 14,4 43,5
Bilgisayar oyunları, eğlence 11,5 25,3
Evden yürütülebilen iş kurmak 7,4 3,5
Bankacılık, mali işlemler 6,8 8,5
Yararı yok 4,4 0,6
Yazı işleri, işlemleri 3,6 8,0
Görsel malzeme tasarımı 2,3 10,6
Eve iş getirmek 2,3 3,7
İşyerine elektronik bağlantı, evden çalışmak 1,3 1,9
Alışveriş 0,7 2,8

Kaynak: Marketing Türkiye

Bu yazı 2148 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.