Düşün.Ye.Kurtar

ThinkEatSave
Uzun süre önce birgün yayınlarım diye kenara koyduğum yazıyı dün Gürkan’ın Yiyecek Krizi – Yedek Plan yazısını okuyunca tekrar hatırladım. Gürkan’ın dikkat çektiği konunun bir de diğer boyutunu görmemiz açısından gerçekten gündeme uygun bir zamanda yayına girmiş oldu yazı diye düşünüyorum.

Hatta daha önce bu konulara dikkat çektiğimiz başka konulara da göz atmak isterseniz;

Çöpün Tadına Bak – Taste The Waste

Kendin Yetiştir, Kendin Pişir

Zira bir yandan kısıtlı ve sağlıksız gıda üretimi konuşulurken, diğer yandan yapılan gıda israfı akıl almaz boyutlarda.

BM uzmanlarının açıkladığı rakamlar çarpıcı: Dünya genelinde 1 milyar 300 bin ton gıda çöpe atılıyor. Uzmanlara göre birkaç küçük tedbirle bu israfı önlemek mümkün.

AB ülkelerinde her yıl milyonlarca ton gıda maddesi israf ediliyor. Brüksel, farklı projelerle duyarlılığı artırmak istiyor.

Çöpteki Tatlar…

BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), İsviçre’nin Cenevre kentinde gıda israfıyla ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna sundu. Araştırmaya göre, her yıl dünya genelinde üretilen gıda maddelerinin üçte biri çöpe gidiyor. Bunun da 1 milyar 300 bin tona tekabül ettiğine dikkat çeken BM uzmanları, her yıl çöpe giden gıdaların maddi değerinin de bir trilyon dolar olduğunu kaydetti.

BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda israfını önlemek ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi bilinçlendirmek hedefiyle yeni bir kampanya başlattı. “Think.Eat.Save – Düşün.Ye.Kurtar” adı verilen kampanya ile gıda israfının önüne geçilmesi umuluyor.

BM uzmanlarına göre, sadece birkaç küçük değişiklikle gıda israfını büyük ölçüde azaltmak mümkün. Örneğin tüketicilere alışveriş sırasında meyve ve sebzelerin dış görünüşüne fazla önem vermemelerini öneren uzmanlar, ayrıca sadece son kullanma tarihi geçtiği için hâlâ iyi durumda olan gıda maddelerini çöpe atmamaları uyarısında bulunuyor.

Avrupa ve Kuzey Amerika’da yılda kişi başı ortalama 95 ila 115 kilogram gıda maddesi çöpe atıyor. Bu rakam Afrika ve Asya’da ise kişi başı 6 ila 11 kilogram. Ancak gelişmekte olan ülkelerde gıda maddelerinin büyük bir bölümü daha üretim zincirinin ilk halkasında hasat teknolojilerindeki yetersizlikler ya da yetersiz soğutma nedeniyle kaybediliyor.

Kaynak: DW Türkçe

Bu yazı 1388 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.