Dünya Saati 2011

Dünya Saati 2011Benim yaşımda olanlar hatırlayacaktır, çocukluk yıllarımızda çok fazla elektrik kesintisi olurdu. O zamanlar üzülür kızardık niye bu elektrikler kesildi diye. Oysa şimdi hatırlıyorum;

– Sobanın üst minik kapağından karanlığa süzülen alevin tavandaki dansını,

– Rahmetli dedemin bizi eğlendirmek için anlattığı masalları

– Mum ışığında duvar üzerine elimizle yaptığımız kuş, köpek ve daha bir çok gölge figürleri

ne de güzel anlarmış onlar. Duygulandım, o anlardaki mutluluğu yakın zamanlarda neyde buldum acaba diye düşündüm bulamadım. Siz bulduysanız haber verin.

Bunları niye mi yazdım. 26 Mart 2011 Dünya Saati günü. 8:30-9:30 arası 1 saatliğine ışıkları kapatarak çevre bilincimizi gösterme fırsatı.

Size tavsiyem; kapatın ışıkları, kapatın televizyonu, bilgisayarı, telefonu. Çocuğunuz varsa kaç yaşında olursa olsun ona masal anlatın, mum ışığında gölgeden hayvan figürleri yapmayı öğretin. Çocuğu olmayanlar açın perdeleri sonuna kadar sarılın sevgilinize eşinize yıldızlara bakın uzun uzun, hiç konuşmadığınız konulardan konuşun güzel şeylerden bahsedin, hayallerinizden. Bütün bunlardan sonra hala eliniz telefona gidebilirse, yada televizyon kumandasına dönün o sahte dünyanıza :)

Gezegenimizin Geleceği İçin Hep Birlikte!

26 Mart 2011 Cumartesi günü 20:30-21:30 saatleri arasında dünyanın dört bir tarafından milyonlarca insan gezegenimizin olumsuz gidişatını ortadan kaldıracak değişimlere olan bağlılığını göstermek için güvenlik harici aydınlatmalarını bir saatliğine kapatacak. Siz de bu değişimdeki yerinizi alın.

Yolculuğunuz yukarıdaki lambaya tıkladıktan sonra açılacak olan katılım formu ile başlayacak ve 26 Mart Cumartesi günü 20:30-21:30 saatleri arasında ışıklarınızı kapatmışken devam edecek.

Bu Dünya Saati’nde bir saatin ötesine geçip, ışıklar geri geldikten sonra da değişim yaratabilmek için başka neler yapabileceğimizi düşünmenizi istiyoruz.

DÜNYA SAATİ NEDİR?

Dünya Saati Avustralya’da 2.2.milyon birey ve 2000’den fazla işyerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkat çekmek için ışıklarını kapatmasıyla 2007 yılında başladı. Sadece bir yıl sonra Dünya Saati,128 ülkeden 50 milyondan fazla insanın katıldığı küresel bir hareket haline gelmişti. Sidney Liman Köprüsü, Toronto’daki CN Kulesi, San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü ve Roma’daki Kolozyum gibi küresel birçok önemli simge, hızla büyüyen bir davanın umut sembolleri olarak tümüyle karanlıkta kaldı.

Mart 2009’da, yüzbinlerce insan üçüncü Dünya Saati’ne katıldı. Resmi olarak 88 ülkeden 4000’in üzerinde vatandaş 2009 Dünya Saati’ni dünyanın en büyük iklim değişikliği karşıtı girişimi haline getirecek şekilde, gezegenimiz için desteklerini vermek üzere ışıklarını söndürdü.

27 Mart Cumartesi günü gerçekleşen 2010 Dünya Saati ise şu ana kadarki en büyük Dünya Saati etkinliği oldu. Rekor sayıdaki 128 ülke ve toprak, küresel iklim değişikliği eylemine katıldı. Pasifik Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya kadar ikonlaşmış birçok yapı ve simge ışıklarını söndürdü. Hayatın çeşitli kesimlerinden dünya genelinde sayısız insan, ışıklarını söndürüp hepimizin ortak olduğu tek şeyin, yani evrenimizin seyri ve kutlaması için biraraya geldiler.

27 Mart 2010’da Dünya Saati Kampanyası Türkiye’de de büyük ilgi gördü. 230’un üzerinde kurum ve yaklaşık 5.000 kişinin desteklediği kampanya kapsamında Boğaziçi Köprüsü’nün ışıkları kapatıldı.

2011 Dünya Saati ise 26 Mart, yerel saatle akşam saat 8.30’da gerçekleşecek. Bu Dünya Saati’nde bir saatin ötesine geçip, ışıklar geri geldikten sonra da değişim yaratabilmek için başka neler yapabileceğimizi düşünmenizi istiyoruz.

http://www.dunyasaati.org/

 

Bu yazı 2549 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.