Adab-ı Muaşeret – Telefon

TelefonKonusmasi

Adab-ı Muaşeret kuralları der ki “Telefon konuşması belli bir kültürü ve beceriyi gerektirir”.

Oysa bu tespit eksiktir, günümüzde cep telefonlarının da gelişmesiyle birlikte bu kural “Telefon sahibi olmak belli bir kültürü ve beceriyi gerektirir” şeklinde güncellenmelidir :) Zira yaptığımız bazı davranışlarla telefonumuzla konuşmadan da insanları rahatsız etmek mümkündür :) Örneğin herkesin ortasında yüksek sesle telefondan video izlemek ya da telefon melodisi seçmeye çalışmak gibi :p

Aradığınız kişi üç defa çaldırdığınız halde açmıyorsa müsait değil yada telefona yakın değil demektir ısrarla çalıdırmanız telefonun açılmasını sağlamayacaktır.

Telefonunuzu yanınıza almayacaksanız sesini kısarak yada daha iyisi kapatarak bırakın ki hem sizi arayanlar müsait olmadığınızı anlasınlar hem de sizin hoşunuza giden ama başkaları için gürültü sayılan melodinizi insanlar saatlerce dinlemek zorunda kalmasınlar :)

Bedava paketiniz olması otobüs, vapur vb. toplu taşıma araçlarında tüm yolcuların sizin görüşmenizi yolculuk boyunca dinlemesini gerektirmez. (Bu konuda GSM operatörlerini göreve çağırıyorum, lütfen sınırsız paketleriniz toplu taşıma araçlarında geçerli olmasın :)

Mesaj bırakırken isminizi ve soyadınızı, neden aradığınızı ve telefonunuzu bırakın.

Çok gerekmedikçe toplantı sırasında telefonunuzu kapalı tutun. Eğer kapatamıyorsanız o zaman kapının yakınına oturun böylece telefonunuz çaldığında sessizce dışarı çıkabilirsiniz.

Telefon edenin, karşıdakine kendisini tanıtması nezaket icabıdır.

Sekreter aracılığı ile yapılan telefon görüşmelerinde astın telefonunun üst makamda olana bağlanması gerekir.

Ölçülü ve nazik bir dil kullanılarak isteğin uygun bir ses tonu ile anlatılması uygun olur.

Sabah saat 10.oo dan önce akşam saat 22.oo dan sonra telefon etmemeye özen gösterin.

Araç kullanırken telefon ile konuşmayın, illa konuşmanız gerekiyorsa araç kiti yada kulaklık kullanın. Yapılan araştırmalar araç kiti yada kulaklıkla bile olsa araç kullanırken yapılan telefon görüşmelerinin sürücünün dikkatini dağıttığını ve sürüşü tehlikeli hale getirdiğini kanıtlamıştır.

Daha bir çok şey eklenebilir ama sadece bunları bile yapsanız çevrenizdeki insanlar inanın ziyadesiyle mutlu olacaklardır :)

Bu yazı 1209 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.