Zoruna mı Gitti Cicim?

Zoruna mı Gitti Cicim?Standard & Poor’s’un ABD’nin kredi notunu düşürmesi nedeniyle yaşanan tedirginlik borsalarda düşüşlere yol açtı.

ABD Başkanı, Standard&Poor’s’u eleştirerek, ülkesinin hâlâ AAA derecesine sahip bir ülke olduğunu söyledi.

Amerikan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s finans dünyasına asabi bir hafta sonu geçirtti.

Bu şirket, kimsenin tasavvur edemeyeceği şeyi yapıp ABD’nin kredi notunu üç A’dan, Amerikan maliyesinin uzun vadede temerrüde düşebileceği anlamına gelen iki A+’ya düşürdü.

Böylece, Amerikan ekonomisinin çökmesi ve doların ana rezerv birimi olma özelliğini kaybetmesi imkânsız olmaktan çıktı.

ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı açıklamada Standard&Poor’s’un kararını sert şekilde eleştirdi.

Obama, “Piyasalarda düşüşler ve yükselişler olacaktır. Ancak bu ABD! Bazı derecelendirme kuruluşları ne derse desin, ABD her zaman AAA derecesine sahipti ve hep de öyle olacak” şeklinde konuştu.

Düşüşler Engellenemedi
Ne var ki önlemlere rağmen borsalarda düşüşler engellenemedi. Avrupa’nın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSEurofirst 300 Endeksi yüzde 3,4 oranında değer kaybederek Ağustos 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Londra Borsası’nda FTSE-100 Endeksi ve Paris Borsası’nda Cac 40 Endeksi günü düşüşle tamamladı. Frankfurt’taki Dax Endeksi Eylül 2010’dan bu yana ilk kez 6 bin puanın altına düştü.

Asya Borsalarında Durum
Japonya’da Tokyo Borsası’nın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi, Çin’de Şanghay Borsası’nda SE Composite Endeksi, Tayland Borsası ve Hindistan Borsası günü düşüşle kapatan diğer borsalar.

ABD’de Dow Jones endeksi ise Türkiye saatiyle 20:00 civarında yüzde 3,12 değer kaybı yaşadı.

Siyasilerin etkisi
Menkul kıymetler piyasasında düşüşlerin korkulduğu kadar yüksek olmamasında merkez bankalarının ve siyasi sorumluların başvurdukları önlemler de etkili oldu.

Yediler Grubu, çöküşü önlemek için piyasalara yoğun müdahalede bulunmakta kararlı olduklarını duyurmuş, önde gelen merkez bankaları da finans piyasasına hemen hemen faizsiz taze para sunmaya karar vermişti.

Avrupa Merkez Bankası da Euro Bölgesi’nin istikrarını koruyabilmek için İtalyan ve İspanya’nın hazine bonolarını satın almaya başlamıştı.

Tabii bütün bu önlemler, bazı Euro ülkeleriyle ABD’nin borçlarına çare olmayacak. ABD’nin düşürülen kredi notunu yeniden üç A seviyesine çıkarması zaman alacak. Derecelendirmede, günlük seyre göre kredi notunu arttıran bir mekanizma bulunmuyor. Derecelendirme şirketleri, sorunlu ülkelerin bütçelerini uzun vadeli denetime alacak ve başta ABD olmak üzere borçlu ülkelerin kredi itibarında düzelme olup olmadığına kanaat getirdikten sonra notunu verecek.

Frankfurt Borsa’sı “Kara Pazartesi” tehlikesini atlattı. Ama giderilmesi son derece zor olan sorunlar etkisini önümüzdeki hafta ve aylarda borsa endekslerinde hissettirecek. Borsa Komisyoncusu Stefan Schafeter, finans piyasalarındaki türbülânsların dolaylı etkilerinin önümüzdeki haftalarda da görüleceğini, borsa endeksinin bir salıncak gibi inip çıkarak dalgalanmalar yapacağını ve kısa süreli değişken olan piyasaların uzun süre asabiyeti üzerinden atamayacağını söylüyor.

Kaynak: DW Türkçe

Bu yazı 1902 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.