Tabancanın Dolusu Bir Kişiyi, Boşu Kırk Kişiyi Korkutur

Günümüzde 1 ons (bir elma dilimi ağırlığında) altının değeri 1414$ yaklaşık olarak 2262 TL fiyata ulaştı.

Düğünlerde taktığımız çeyrek altının fiyatı ise 127 TL yi geçti.

Bu rakamlara bakarak altın sizin için çok değerli ve pahalı bir maden gibi gelebilir. Oysa altının üretildiği yerlerde toprak üstü zenginliklerimiz bunun kat be kat daha fazlasını bizlere sunuyor.

Öncelikle bu yazımızda geçen bazı birimleri hepimizin bildiği çeyrek altın, TL, Kamyon gibi gözle hayal edilebilir karşılıklara dönüştürmek istiyorum.

1 ons 24 Ayar altın= 28,3495231 gr (yaklaşık bir elma dilimi)
1 Ton= 1000KG
1 KG = 1000 gr
1 $ = 1,6070 TL
1 adet 22 ayar Çeyrek altın = 1,7 gr
1 kamyon yük= 16 000 KG yük

Lafı uzatmadan bugün size birkaç kısa bir soru sorarak yazıma başlamak istiyorum?

  1. 1 Kamyon altın cevheri içeren toprağı siyanürlü havuzlarda işledikten sonra kaç adet çeyrek altın elde edebilirsiniz? Parasal değeri nedir?
  2. 1 Kamyon Elma yüklü bir kamyonu toptancı halinde satsanız elinize ne kadar para geçer?
  3. 1 kamyon Zeytin yükünden ne kadar zeytin yağı elde edersiniz. Elde edilen zeytin yağını Edremit Ticaret Borsasında satsanız para kazanırsınız? İstanbulda markette satsanız kaç TL kazanırsınız?
  4. Altından elde edilen gelir kimin cebine girer? Zeytin, zeytinyağı , elma vb tarım ürünlerinden elde edilen gelirden kim evine ekmek götürür?
  5. Herhangi bir nedenle siyanür kullanılan bir bölgede yetişen ürünleri bebeğinize ve kendinize yedirir misiniz?

Cevap 1:

200 ton toprak işlendiğinde 1 ons altın elde edilebilmektedir. Büyük yığınlar halinde istiflenen atık toprak, toprağa ve yeraltı suyuna asitli bileşikler ve ağır metaller sızdırma tehlikesi yaratır.

Bunu ben söylemiyorum ODTU Çevre mühendisliğinde yazılmış bir makaleden alıntıdır. Makalenin tamamını okumanızı öneririm. Makalenin tamamına ulaşmak için.

Yukarıdaki birim çeviricileri kullandığımızda 1 Kamyon altın cevheri içeren topraktan sadece 2 çeyrek altın elde edileceğimiz. Ve bunu da en sayın sarrafta en iyi şartlarda 250 TL ye nakite çevirebileceğimizi görüyoruz.

Cevap 2:

1 Kamyon yaklaşık 16 000 KG elma taşır, bu elmayı Bayramiç Toptancı halinde paraya çevirdiğinizde elinize 15 000 TL geçer.  Bir önceki mailimizde bu bölgede bir yılda yaklaşık 5000 Kamyon elma üretildiğini söylemiştik. Bu durumda markette bir kilo elmaya ödediğiniz parayı düşünerek ekonomik büyüklüğünü siz hesap ediniz.

Cevap 3:

7 kilo zeytinden 1 litre zeytin yağı olur ve 1 Kamyon yaklaşık 14 000 KG zeytin taşır.  Bu durumda 1 kamyon zeytinden yaklaşık 2000 litre yağ elde edilir bu yağı Edremit ticaret borsasında satarsanız  üretici olarak yaklaşık 15 000 TL elinize geçer. Tüketici olarak aynı yağa iki katı para ödediğimiz düşünülürse. 1 kamyon zeytinden 30 000 TL lik bir ekonomik büyüklük oluşur. Edremit ticaret borsası fiyatları için.

İlk üç sorudaki cevapları göz önünde bulundurarak bir önceki yazımda belirttiğim o zaman ki inanışla ilahi gücü temsil eden Zeus’un biz fanileri temsil eden Paris’e verdiği altın elmada değerli olan neydi? Altın mı? Elma mı?

Cevap 4 :

Kazdağı bölgesinde 100 binlerce kişilik nüfus, ırmakları bol Kazdağının eteklerinde Zeytin, Meyve sebze üretimi yaparak, hayvanlarından elde ettiği sütü Ezine peyniri diye tabir ettiğimiz peyniri yapıp satarak hayatlarını devam ettiriyor evlerine ekmek götürüypr. Bunu yaparken de çevreye zarar vermeden bizler için nefis lezzetli ve sağlıklı ürünler üretiyorlar.

Diğer tarafta kar etmek dışında bir problemi olmayan, çevre ve toplum değerlerini değer olarak kabul etmeyen altın tekellerinden 6 sı bu bölgede arama ruhsatı aldı:

– Teck Cominco: Kanadalı şirket, Bayramiç Muratlar, Çan Söğütalan mevkilerinde sondaj izni aldı. Altın ve bakır arıyor.
– Global Madencilik: Türk şirketi, Küçükkuyu Fatma Kayası mevkiinde altın, çinko, kurşun ve bakır arıyor.
– Oreks Madencilik: Türk şirketi Yenice’de kurşun çıkarıyor.
– Koza Altın: Havran’da işletme ruhsatı alan şirket altın çıkarıyor.
– Gesom Madencilik: Yenice’de kurşun ve çinko arıyor.
– Kuzey ve Doğu Truva Madencilik: Kanadalı Teck Cominco’nun ortağı olan şirket arama ruhsatı aldı. Çan, Bayramiç ve Çanakkale’de 13 bin 252 hektar alan için arama ruhsatı alındı, 600’ün üzerinde sondaj yapıldı. Sondaj sırasında binlerce ağaç kesildi. Daha detaylı bilgi için.

Cevap 5:

Bu soruya cevap vermeden önce isterseniz siyanürle altın üretimi ve siyanür kazaları ile ilgili küçük bir bilgi verelim.

Siyanürleme yöntemiyle altın üretim tesislerinde, uygulanan yöntem ve proses türlerine göre katı, sıvı atıklar çoğunlukla %0.1-1 (1000-100ppm) siyanür içermektedir. Tesisten çıkan siyanürlü atıkların, tabanı geçirimsizleştirilmiş gölet türü alanlara doğrudan pompalanması ve sıvı fazın bir kısmının tesise gönderilerek kullanılmasının amaçlandığı gölet yöntemi %95 yaygınlık oranıyla uygulanmaktadır. Genel uygulamada siyanürlü atıklar belli proseslerden geçirilerek siyanür içeriği azaltıldıktan sonra depolama göletine bırakılmaktadır. Ülkelerin yasal mevzuatına bağlı olarak, hiçbir işlemden geçirmeden depolama yapılan alanlar da mevcuttur. Depolama göletlerinin tabanı, toprağa sızıntıyı engellemek için geçirimsiz bir tabaka ile kaplanır. Bu tabaka genellikle kil kullanılarak oluşturulur. Fakat kil tabaka fazla basınç altında veya bir yer sarsıntısı esnasında kırılabilmekte ve siyanürlü atıklar çevreye yayılabilmektedir.

SİYANÜR KAZALARINDAN BAZI Örnekler:

– Filipinlerde Surigao del Norte altın madeninde barajın temelinde yenilme olunca 500000 m³ zehirli atık tarım alanlarına yayıldı.

– Filipinlerde Surigao del Notre altın madeninde yıpranan bir borudan atık çıkışı sonucu yine bir kaza meydana geldi. 700 000 m³ zehirli çamur tarlalara yayıldı.

– Nevada’da binlerce hayvan siyanür zehirlenmesinde öldü.

– Şili’de 14 atık barajının 10’unda deprem sonrası çatlak sonucu sızıntı sonucu 22 insan yaşamını yitirdi.

– Batı Virginia’da yoğun yağmurlar sonucu atık barajı çöktü 155 kişi öldü!

Arasında seçim yapmakta zorlandığım diğer örnekler için buraya tıklayınız.

Kazdağlarında siyanürle altın üretilse ben oğluma bahçemizde yetişmiş dahi olsa tek bir elma , tek bir zeytin yedirmem. Sizlerinde aynı şekilde davranacağını düşündüğüm için, bölgede siyanürle altın üretimin sonucu 100 binlerce kişi için yıkım olacaktır.

Lafı çokta uzatmadan kısaca atalarımızın dediği şekilde söylememiz gerekirse

Tabancanın dolusu bir kişiyi boşu kırk kişiyi korkutur

Murat TUNÇER

01/03/2011

Bu yazı 3418 defa okundu

Murat Tunçer
Latest posts by Murat Tunçer (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.