Süper Zenginler

Bir İngiliz, Forbes Dergisi’ne rakip olarak dünyanın 10 haneli milyar dolarlık servetlere sahip süper zenginler listesini hazırladı. Liste, süper zenginler kulübüne giren Asyalılarda artış olduğunu ortaya koydu.

Dünya üzerinde birçok zengin yaşıyor. Ancak bilindik zenginlerden de zengin “süper zengin”lerin sayısı daha az. Zira 10 haneli milyar dolarlık zenginler kulübüne katılabilmiş 83 kişi bulunuyor. Kulüp üyelerinden 27’si Amerika, 17’si Avrupa, 5’i Çin ve 5’i de Hindistan’dan. Süper zenginlerin yaş ortalaması 66. Ancak son yıllarda daha genç yaştaki süper zenginler arayı kapatarak, kulübe dahil olmayı başardı. Örneğin, Google ve Facebook’un genç kurucuları çoktan listeye dahil olmuş durumda.

Dünyanın süper zenginleri listesini hazırlayan Rupert Hoogewerf, milyar dolarlık servetlerin ne anlama geldiği konusunda, Bu, gerçekte kimin yenilikçi, bütün endüstriyi etkileyecek ve dünyanın en tepesine yerleşecek parlak bir fikri olduğunu gösteriyor”, dedi.

 Liste başı bir Meksikalı

Hoogewerf’in listesine göre dünyanın en zengini, 55 milyar dolarlık servetiyle Meksikalı Telekom devi Carlos Slim. Onu, borsadaki kayıplarına rağmen tanınmış zenginlerden Bill Gates ve Warren Buffet takip ediyor. Rupert Hoogewerf sadece 50 süper zenginin yer aldığı bir liste hazırlamak istemiş. Ancak kısa sürede, emlak, hisse senetleri ve kuruluşlarıyla 10 haneli milyarlık servetlere sahip insanların sayısının oldukça fazla olduğunu fark etmiş. Süper zenginler kulübüne, Asya ülkelerinden katılım yükseliyor. Özellikle de hisse senedi ve emlak geliri zengini Asyalıların. Listede beş Çinli, beş de Hintli yer alıyor. 15 yıl içinde süper zenginler listesine yaklaşık 20 Çinli’nin daha dahil olacağını düşünüyorum. Tabii o döneme kadar dünyanın geri kalanı da değişmiş olacak ve bu kulübe toplamda daha fazla kişi katılmış olacak” şeklinde konuşan Hoogewerf, sayının bu ülkelerde arttığına dikkat çekti.

Bir ilke imza attı

Hoogewerf, yıllardır süper zengin Çinlilerin listesini hazırlıyor. İlk kez küresel çapta hazırladığı liste ile de bu işi kendine görev edinmiş Forbes’a rakip oldu. Forbes dergisi, dolar milyarderleri listeleriyle tanınıyor. Ancak süper zenginler listesini yapan ilk kişi Hoogewerf oldu.  Hoogewerf’in bir ilke imza atan listesinde 10 haneli milyarderler arasında Almanya’dan 26 milyar dolarlık servetiyle marketler zinciri Aldi’nin sahibi Karl Albrecht de yer alıyor. Hoogewerf, Almanya’da araştırma yapmanın çok kolay olmadığını belirtti.

 10 haneli milyar dolarlık servete sahip zenginlerin, toplam serveti yaklaşık 1 trilyon 500 milyar dolara ulaşıyor. Bu servet euroyu kurtarmaya yetmiyor, ama İngiltere gibi bir ülkenin tüm borçlarını silmeye yetiyor da artıyor bile…

Kaynak: DW Türkçe – Ruth Kirchner / Çeviren: Gezal Acer – Editör: Hülya Topçu 

Bu yazı 1316 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.