SALT 9 Nisan’da Açılıyor

SALT 9 Nisan'da AçılıyorGaranti Bankası’nın yeni özerk kültür kurumu SALT hizmete giriyor.

SALT, Mimar Han Tümertekin liderliğindeki büyük bir ekibin, çağdaş yaklaşımla yeniden işlevlendirdiği 19. yüzyıla ait 2 tarihi binada, toplam 15.000 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek.

Restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere olan SALT Beyoğlu 9 Nisan’da, SALT Galata ise Eylül’de İstanbul Bienali ile eşzamanlı kapılarını açacak.

SALT, Garanti Bankası’nın iletişim çalışmaları kapsamında, farklı misyonlarla değişik mekanlarda faaliyet gösteren Osmanlı Bankası MüzesiPlatform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Garanti Galeri’nin özerk bir kurum olarak yeniden yapılandırılmasından doğdu.

SALT, “güncel sanat”, “mimarlık ve tasarım”, “ekonomik, tarihi ve sosyal çalışmalar” alanlarında; araştırma, sergi, söyleşi, konferans, atölye çalışmaları, eğitim programları, film gösterimleri ve yayınlar yaparak farklı disiplinleri karşılaştıracak.

İnternet sitesi www.saltonline.org üzerinden de etkinlikler yapacak kurumun, 1 milyondan fazla belgeden oluşan dijital arşivi ve yaklaşık 100.000 adet basılı yayını bünyesinde barındıran kütüphanesi ise kültürel ve sosyal alanda araştırma yapanlara değerli bir kaynak sunacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Bankacılık faaliyetlerimizin yanı sıra, bireylerin ve toplumun yaşamına artı değer katacak yatırımlarla ülkemize hizmet ediyoruz. Kurumsal sorumluluğumuz kapsamında, faaliyetlerimizi en fazla yoğunlaştırdığımız alanlardan biri de kültür ve sanat… Önemli başarılara imza atan kültür kurumlarımızın oluşturduğu birikim ve altyapıyı; uzun yıllar varolacak, özgün ve özerk bir kültür kurumuna dönüştürerek, ülkemizin hizmetine sunmamız gerektiğini düşündük. Çünkü kültürel bilinçlenmenin oluşması ve sanatın toplumla bütünleşmesi için, üretime olanak tanıyan bağımsız ve sürdürülebilir ortamların çoğalması ve yıllanarak tortu oluşturması gerektiğine inanıyoruz. İstanbul’un en değerli bölgesinde toplam 15.000 metrekarelik alanı kültür-sanatın hizmetine sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Sima Benaroya, “SALT’ta, misyonundan sanatsal yaklaşımına, kurum kimliğinden kavramsal niteliğine kadar özgün bir yapı oluşturmaya çalıştık. Tek bir konuya bağlı kalmadan ve kendimizi tekrarlamadan, sürekli yenilenme, yeni konuları izleyicilerle birlikte yorumlama hedefiyle yola çıkıyoruz. Bu yüzden saltsergi yapmayacağız, salt arşiv oluşturmayacağız, salt toplantı düzenlemeyeceğiz, salt kitap yayımlamayacağız. Bu yüzden müze, sergi mekanı, kütüphane, sanat merkezi, sinema ya da araştırma merkezi değiliz. Hepsini birden bünyesinde barındıran kendine özgü bir kurumuz. Kendimize benziyoruz. Bu nedenle logomuz yok, onun yerine salt bize özgü bir yazı karakterimiz var. SALT gibi açık, paylaşımcı ve dinamik olan yazı karakteri, kullanıldığı her yerde logonun görevini üstlenecek.” diye konuştu.

SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortunise “Yeni kurum,devasa boyutlarına rağmen konuksever ve tartışmacı olacak, mütevazı bir anlayışla çalışarak, araştırmaya ve bellek oluşturmaya olağanüstü önem verecek. SALT’ta, hazır modelleri takip etmek yerine, kendi gerçekliklerini oluşturmaya çalışacağız; paket proje sunmak yerine, izleyicilerin, kurumu kullananların katkılarıyla ilerleyeceği öneriler, katılımcı projeler yapacağız. Yenilikleri denemekten ve hata yapmaktan çekinmeyeceğiz.” dedi.

Garanti Bankası’nın Kültür Kurumlarının Restorasyon Projesi Hakkında
Ocak 2010’da baslayan restorasyon projesi, Garanti Bankası’nın sahip olduğu 19. yüzyıla ait 2 binanın yeniden islevlendirilmesini kapsıyor. Tarihi eser niteliği tasıyan ve sit alanında yer alan her iki yapı, Ağa Han ödüllü Mimar Han Tümertekin’in yönetiminde, Mimarlar Tasarımtarafından yeniden islevlendiriliyor. “Yeni kurum – iki bina – bir program” esasına göre kurgulanan mimari proje kapsamında, Beyoğlu’nda 5.000, Galata’da 10.000 olmak üzere toplam 15.000 metrekarelik kültür alanı yaratılıyor. Mimari tasarım, Garanti Kültür’ün misyon ve islevleri doğrultusunda, yapıların ana karakterini olusturan orijinal temel öğeler korunarak gelistirildi. Ayrıca, binaların konumuna uygun farklıfonksiyonlar da belirlendi. Buna göre, SALT Beyoğlu, yoğun insan trafiğini karsılayacak sekilde tasarlandı. Giris katı caddenin ve kamusal mekanın devam ettiği bir alan olarak düsünüldü. Binadaki salonlar, aynı anda farklı sergilerin gerçeklestirilmesine olanak tanıyor. Çokamaçlı mekanların yer aldığı bina, gelismis teknolojik altyapısıyla dikkat çekiyor.SALT Galata’nın mekansal kurgusu, çok katmanlı programın gereksimlerine göre tasarlandı. Eylül ayında tamamlanması hedeflenen binada, 100.000 kitap kapasiteli kütüphane, açık ve kapalı arsivler, seminer ve toplantı salonları, oditoryum, Osmanlı Bankası Müzesi ve sergi salonları yer alacak. Giris holünden baslayarak binanın dört bir kösesine yayılan dijital teknoloji kullanımı, arastırmacılara sunulan gelismis teknolojik altyapıyla desteklenecek.

SALT Beyoğlu
Orijinal adı Siniossoglou Apartmanı olan 6 katlı bina, 1850-1860 yılları arasında İstiklal Caddesi üzerinde 19. yüzyıl mimari üslubunda insa edildi. Özgün islevinin cadde seviyesinde ticaret, üstündeki katlarda konut olduğu anlasılan kagir yapı, Beyoğlu’nun konut alanı olarakkullanılmasının azaldığı 1950’lerden itibaren ticaret, politika, sanat gibi çesitli alanlarda hizmet verdi. Bina; özgün yapı elemanları korunarak güçlendirildi, gereken yere gerektiği kadar müdahale edilerek ve günümüzün yapım teknolojilerinden destek alınarak, yeni islevine uygun bir kurguya kavusturuldu. Binanın bütünündeki mimari düsünce, çok sayıda insanın yatay ve düsey dolasımı üzerine temellendirildi. Gün boyunca önünden ortalama 1 milyon kisinin geçtiği bina, olabildiğince çok ziyaretçinin, neredeyse farkında olmadan içeriye girmesinisağlayacak bir yapıda kurgulandı. Bu nedenle, tüm cephe bir geçis arayüzü olarak tasarlandı. SALT Beyoğlu, 1,130 m2’lik programlama alanıyla, öncelikle bir sergi mekanı olarak hizmet veriyor. Caddenin devamı niteliğinde tasarlanan 290 m2 büyüklüğündeki Forum, İstiklalCaddesi’nin olağan kalabalığını içeri davet ediyor; günlük program bilgilerini paylasıyor ve binadaki diğer mekanlara geçisi sağlıyor. Girisin uzantısına eklemlenen 160 m2’lik Açık Sinema, programlı gösterimlerin yanı sıra anlık etkinlikler, performanslar ve konusmalar için samimi bir platform olusturuyor. SALT Beyoğlu’ndaki 175 m2’lik Kafe, İstiklal Caddesi’nde yeni tatlarla, 100 m2’lik Mağaza ise görsel kültüre dair güncel yayınlarla bulusma noktası niteliğini tasıyor. Binanın diğer bölümleri ise ortak dolasım, arsivleme, depolama, ofis alanlarını ve Bahçe’yi barındırıyor.

Rakamlarla SALT Beyoğlu
Kat Sayısı 6
Yükseklik 23,50 m
Mekan Boyutları A Blok : 11,40 x 36,50 m
B Blok : 10,80 x 30,80 m
Sergi Alanları 1.130 m2
Açık Sinema 160 m2
Forum 290 m2
Kafe 175 m2
Mağaza 100 m2

Rakamlarla İnşaat Süreci
– İnşaat 440 isgünü devam etti.
– Şantiyede toplam 350, her gün ortalama 50 – 100 işçi çalıştı.
– Kaba inşaat işlerinde 112.265 adam/saat çalışıldı.
– 11.188 m3 molozu atan araç, toplam 1.400 sefer yaptı.
– 178 ton çimento kullanıldı.
– 3.150 m3 beton döküldü.
– 290 ton inşaat demiri kullanıldı.
– 477 ton çelikle güçlendirme yapıldı.
– Duvarlara 12.075 adet ankraj yapıldı.
– İnce inşaat işlerinde 102.588 adam/saat çalışıldı.

Projede Görev Alan Ekipler
Destekleyen Garanti Bankası
Proje Yürütücüsü Garanti Bankası İnsaat Grubu
Yeniden İslevlendirme Projesi Han Tümertekin ve Mimarlar Tasarım
Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi Ali Emrah Ünlü – EMR Mimarlık Restorasyon
Bölgesel Tasarım Mimarları Açık Sinema:
Hakan Demirel, Arif Suyabatmaz Mimarlık
Mağaza:
Ömer Ünal
Uygulama EFESKA / SİSKA İnsaat
Proje Bilimsel Danısmanı Prof. Dr. Oğuz Ceylan
Malzeme Analizleri Prof. Dr. Ahmet Ersen
Statik Danısman Prof. Dr. Ahmet Saygun
Statik Proje Celal Erdem
Elektrik Projesi Enkom
Güvenlik Danısmanlığı Senkron
Aydınlatma Danısmanlığı Jan Van Lierde, LOFTS, İstanbul
Mekanik ve Havalandırma Projesi Haluk Derya
Yangın Danısmanlığı Prof. Dr. Abrurrahman Kılıç
Akustik Danısmanlığı Proplan
Yeniden İslevlendirme Denetimi Promim
Dikey Tasıma OTIS
Görsel-İsitsel Danısmanlık Senkron
Yönlendirme Koray Özgen

SALT HAKKINDA
SALT görsel ve maddi kültürde kritik konuları değerlendirir, deneyseldüşünceye ve araştırmaya yönelik yenilikçi programlar geliştirir. Öğrenmeye ve tartışmaya açık bir ortam sağlamayı amaçlar. SALT, ziyaretçilerini ilgi duymaya, eleştirmeye ve iletişim kurmaya teşvik eder. SALT Araştırma değişik bilgi alanlarını harmanlar. Farklı disiplinlerin kesişim noktaları ve aralarındaki boşluklardan yeni düşüncelerin oluşmasına önem verir. Kurumun araştırma projeleri, doğrusal tarih yazımlarının, malzemeye tabi okumaların ve geleneksel öğrenim dallarının ötesine uzanır. SALT, biraraya getirdiği güncel sanat, mimari, tasarım, şehircilik, sosyal ve ekonomik tarihlere odaklanan kapsamlı bilgi ve belge kaynaklarını yeni araştırma imkânlarıyla kamuya açıyor. Sergilerle yeniden yorumlanacak olan araştırma arşivleri program mekânlarında da tartışılacak. SALT etkinlikleri, aralarında 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesi olan iki tarihibinada ve saltonline.org üzerinden yürütülüyor. İstiklal Caddesiüzerindeki SALT Beyoğlu, sergi ve etkinlik mekânlarından oluşuyor. SALT Galata ise 19. yüzyılda Alexandre Vallaury’nin tasarladığı eski
Osmanlı Bankası binasıdır. SALT Galata, bünyesindeki kamuya açık bilgi ve belge kaynaklarına, atölye, sergi, konferans alanlarına ve Osmanlı Bankası Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Her iki binanın yeniden işlevlendirme projesi Mimarlar Tasarım / Han Tümertekin tarafından tasarlandı. SALT’ın yeni ve deneysel yaşam ve çalışma alanlarını destekleyen anlayışı doğrultusunda, binaların iç mekânlarında altı ayrı tasarım ve mimari ofisi ile çalışıldı.

NEDEN SALT
Hedefimiz, yenilikçi ve paylaşımcı düşünceler üretmek… Tek başımıza değil, sivil toplum örgütlerinden deneysel proje üretenlere kültür adına çalışan tüm katılımcılarla birlikte var olmak; teknoloji, sanat ve tasarımı disiplinlerarası bir anlayışla kullanarak alışılmışın ötesine geçmek ve sınırları zorlamak istiyoruz… Biliyoruz ki düşünmeden öğrenilemez. Bu yüzden hazır ve ezberlenmiş cevapların yerine, deneyerek ve hep birlikte yaşayarak ilerlemek istiyoruz. Diyalog kurmak, her şeyi yeniden yorumlamak istiyoruz. Merak etmek, sorgulamak, tartışmak, heyecan duymak ve öğrenmek istiyoruz. Tek bir konuya bağlı kalmadan ve kendimizi tekrarlamadan, sürekli yenilenmek, yeni konuları birlikte yorumlamak istiyoruz. Bu yüzden salt sergi yapmayacağız, salt arşiv oluşturmayacağız, salt toplantı düzenlemeyeceğiz, salt kitap yayımlamayacağız. Bu yüzden müze, sergi mekanı, kütüphane, sanat merkezi, sinema ya da araştırma merkezi değiliz. Bütün bunları bünyesinde bulunduran kendine özgü bir kurumuz. Salt kendimize benziyoruz. Dönüşen, dönüştüren, sürekli yenilenen bir kurum… Bu nedenle logomuz yok, onun yerine salt bize özgü bir yazı karakterimiz var. SALT gibi açık, paylaşımcı ve dinamik olan yazı karakteri, kullanıldığı her yerde logonun görevini üstlenecek. Kurumun ismini her türlü iletişimde öne çıkarmak üzere SALT için özel olarak tasarlanan yazı karakterinin adı Kraliçe.Yazı karakterinin S, A, L ve T harfleri, periyodik olarak farklı tasarımcılar tarafından yeniden yorumlanacak, sürekli değişecek. Böylece herkes kendi “SALT”ını yaratabilecek. SALT’ı Garanti Bankası kurdu. Güncel sanattan iktisat tarihine, mimarlıktantasarım ve kent yaşamına kadar farklı alanlarda hizmet veren kurumlarının bilgi ve tecrübelerinden yararlanarak ortaya çıkardığı bu yeni oluşumu Türkiye’nin hizmetine sundu. Temelini Garanti Bankası inşa etti, devamını hep birlikte oluşturmak, yorumlamak ve paylaşmak istiyoruz.

http://www.saltonline.org

Kaynak: A&B PR

Bu yazı 2816 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.