Muhteşem Değişim

hurremdegisim2Bunu saklamanın bir faydası yok. Evet, Çarşamba akşamları Muhteşem Yüzyıl’ı seyrediyorum :) Ancak son birkaç haftadır seyrettiğim şeyden çok emin olamıyorum. “Bizim ecdadımız böyle değildi. At sırtında 30 sene geçirdi” tiradından sonra belli ki uyaracağım denilen kanal sahibi uyarılmış ve dizide bir anda köklü değişikliklere gidilmiş.

Öncelikle Hürrem olmak üzere bütün harem dekolteleri kapatmış. Hatta ve hatta Hürrem dış sahnelerde neredeyse türbana girmiş. Has be has Müslüman olan Hatice Sultan, Mahidevran vs daha az gözüktükleri için bu kadar köklü değişikliğe uğramamışlar. Zaten kimse sarayda mini etekle de gezmiyordu o da ayrı konu. Mesela geçen akşamki bölümde Müslüman kızların bulundurulması yasak olan haremdeki cariyeler sahura kaldırılıyordu. Bir ara hilal gören çocukların kadı efendiye bunu anlatmalarını izlerken Star TV’nin logosuna baktım farklı bir “S” mi yazıyor orada diye.

Şimdi bazıları isyan edecek “yahu sen niye bu kadar rahatsız oldun Osmanlı bir İslam devletiydi, bik bik…” minvalinden ayar vermek isteyecekler. Güzel kardeşim ben Osmanlı Yahudi devletiydi demiyorum, Türkiye demokratik bir ülkeydi onu diyorum. Tarihimizin belli bir dönemini kurgulayarak anlatan bir dizi 75 bölüm boyunca Osmanlı’daki Müslümanlığı hiç rahatsız etmeden vermişken, birileri çıkıp ayar verince bir anda senaryolar yamultuluyor, her bölüm birileri prime time’da namaz kılıyor.

Neyse toparlamak gerekirse, bir yerde ben de sinir oluyorum dizinin 90% ının haremde geçmesine ama savaş sahnesi zahmetli iştir, para gerektirir vs. En fazla sıkılır kanal değiştirirsin.

Dizi artık farklı bir yöne girdi ve bu yönde ilerlemeye devam ederse, benim gibiler için, tarihi olaylardan esinlenmiş bir “eğlence” olmaktan çıkacak. Başkalarının daha çok hoşuna gidebilir tabi ama o da beni ilgilendirmiyor. Geçen akşam dizinin başında dikkat etmedim ama bu kadar zorlama sahne ve bu muhteşem değişim önünde umarım halen Meral Okay’ın anısına yazmıyordur.

Bu yazı 1313 defa okundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.