Japonya Depreminin 1. Yılı

Japonya’da yaşanan zincirleme felaketlerin birinci yılında ülke çapında anma töreni yapıldı. Hükümet, afet yönetimindeki eksiklikler nedeniyle yine eleştirilerin odağındaydı.

Japonya tarihinin en büyük doğal felaketinde hayatını kaybedenleri saygı duruşuyla andı. Tokyo’daki Ulusal Tiyatro’da İmparator Akihito ile Başbakan Yoşihiko Noda, yaklaşık bin 200 ziyaretçinin katılımıyla düzenlenen merkezi anma törenine katıldı.

Başbakan Yoşihiko Noda “Emin olun, felaketin vurduğu bölgelerdeki yeniden yapılanma sürecini hızlandırmak için tüm gücümüzü seferber ediyoruz” şeklinde konuştu. İmparator Akihito ise felaketin ardından yardım çalışmalarında yer alan ve Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki çalışmalara katılan herkese teşekkürlerini iletti.

Felaketler birbirini izlemişti

Geçtiğimiz yıl 11 Mart’ta yerel saatle 14:46’da 9,0 büyüklüğünde bir deprem Japonya’yı vurmuş, depremin tetiklediği tsunami ise yaklaşık 16 bin kişinin ölümüne sebep olmuştu. Yaklaşık 3300 kişininse hâlâ kayıp olduğu kaydediliyor. Tsunami ayrıca deprem bölgesindeki Fukuşima Nükleer Santrali’nde de ağır tahribata yol açmış, santralin soğutma düzeni arızalanmış, altı reaktörden üçünde çekirdek erimesi meydana gelmişti.

Yaşanan felaketler 340 binden fazla kişiyi yerinden yurdundan etti. Sadece radyasyon tehdidi nedeniyle yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kalanların sayısı 90 bini buluyor.

Nükleer enerji protestoları

Gerek Japonya’da, gerekse dünyanın pek çok ülkesinde nükleer enerji karşıtları sokaklara dökülerek protesto gösterileri düzenledi.

Başbakan Noda’nın başında bulunduğu hükümet ve Japon nükleer enerji sanayisi insanlık tarihinin gördüğü en büyük ikinci nükleer facia sırasındaki tutumu nedeniyle hâlâ eleştiri oklarının merkezinde bulunuyor. Geçtiğimiz cuma günü hükümetin çekirdek erimesi tehdidinden, depremden sadece saatler sonra haberdar olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: DW Türkçe

Bu yazı 1367 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.