Hoş Geldin Kapanış Seansı

Borsa ile ilgili olan olmayan bir çok kişi Cuma akşamı ana haber bültenlerinde IMKB’de bugün devreye alınan değişikliği duyacaktır. IMKB tarafından aylarca yapılan geliştirme ve test çalışmalarının ardından daha önce de duyurduğu şekilde 02 Mart 2012 de kapanış seansını devreye aldı.

IMKB’nin kapanış seansı ile ilgili olarak yayınladığı genelge ilk defa elime geçtiğinde tepkim “basit olacak bir şey ancak bu kadar karmaşık hale getirilebilir” şeklindeydi. Keza okudukça daha az anladığınızı hissettiğiniz bir kapanış seansı kurgusu yapılmış ve kullanımı pratikte fazlaca mümkün olmayacak AFE, KAFE emir tiplerini kullanıma sunmayı öngörüyordu. IMKB bu değişiklik öncesinde de 3 kez genel test yaptığı halde sistemin devreye alındığı gün büyük bir fiyaskoyla karşılaştı IMKB borsasında işlem yapanlar.

Gönderilen tüm emirler anlamsız bir şekilde IMKB tarafından red edilerek güne başladı tüm piyasalar. IMKB’nin tekrar açmayı denemeleri ise ayrı bir fiyaskoyla sonuçlandı. IMKB aracı kurumlardan tüm müşterilerin emirlerini silinmesini isteyerek gün ortasında yedek sistemden geriye dönüp güne başlama çözümünü bulabildi.

Bu olay sonrasında alım-satım işlerinden aldıkları komisyonlar ile gelirlerini sağlayan aracı kurumlar açısından kazanç kaybının büyüklüğü bol sıfırlı rakamlar olacaktır.

Bütün bu duruma karşı yaptıkları açıklama da getirmeye çalıştıkları kapanış seansı sistemi gibi karmaşıktı. 02 Mart 2012 Cuma günü yaşanan bu fiyaskoya karşı IMKB’nin yapmış olduğu basın açıklamasının son paragrafını hatta son cümlesini tüm bilişim çalışanlarının başucu kitabı olarak saklamasını istiyorum.

Bugün ilk seansta oluşan sorun 2 Mart 2012’de devreye alınacağı öngörülen “Kapanış Seansı” ile alakalı olmayıp, alım satım sisteminin veri aktardığı yapının döngüye girmesi sonucu oluşmuştur. Borsaların bütünleşik bilişim mimarilerinin karmaşık yapısı sebebiyle ortaya çıkabilen sistem arızalarının bir örneği olan sorunun giderildiği düşünülmekte olup, İMKB  …

 Basın açıklamasının tamamı için.

 Bunun tercümesi herhalde şu olsa gerek.

 “Problem hakkında bilip bilmeden fikir yürütüp bozuk olan asabımızı iyice battal etmeyin. Sistemin nasıl çalıştığını bunca yıl sonunda dahi biz bile anlayabilmiş değiliz. Sistemi kapattık açtık bir şekilde açıldı çalışıyor. İnşallah günün sonunu getiririz bu işin sonunu ne olacağı konusunda da en ufak bir fikrimiz yok. Daha da soru sormayın. ”

Bilgi işlem çalışanlarının sistem hatalarından kaynaklanan sorunlara karşı kendilerine neden neden diye sorular sorarak bunaltan kullanıcılara karşı IMKB’ nin basın açıklamasındaki son cümleyi çerçeveletip duvarlarına asmalarını öneririm.

Hoş Geldin Kapanış Seansı

Bu yazı 955 defa okundu

Murat Tunçer
Latest posts by Murat Tunçer (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.