Dünyanın Yaşanabilir Şehirleri

Sitede gezi yazıları yazan arkadaşlara baktığımız zaman Uğur C. ve Pınar’ın Viyana ve Munich gezilerini düşünürsek keyiflerine daha düşkün oldukları ve bu nedenle refah seviyesi daha yüksek yerlerde gezdiklerini söyleyebiliriz. (Bu arada Pınar yazılarını hala tamamlayamadığı için siz okuyamadınız tabi :p ama bu 12 Aralıkta dünyanın sonu gelmezse yazıları yetiştirecek kendisi inşallah ve siz de okuyabileceksiniz :)

Cefakar gezi yazılarının muhteşem keskin kalemi Murat T.’nin gezdiği şehirler bu indekse göre ilk ona girememiş maalesef :p

Bu arada Türkiye’den herhangi bir şehir ilk 50’ye girememiş o da ayrı bir konu.

Tepedeki ilk beşe bakıp gıpta edebilir ya da son beşe bakıp şükredebilirsiniz size kalmış, buyrun;

1. Viyana, Avusturya

Schönbrunn Kraliyet Sarayı sadece turistleri değil, ülkede yaşayan yabancıları ve yerli halkı da akın akın kendine çekiyor. Belirli bir süre için iş nedeniyle bu kentte yaşayan yabancılar arasında yapılan Mercer araştırmasına göre, dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında ilk sırayı Viyana alıyor. Önem verilen 39 yaşam kalitesi kriterinden biri de kültürel olanaklar.

2. Zürih, İsviçre

Göz alıcı bir doğaya sahip olan Zürih, aynı zamanda dünyanın en önemli finans ve ekonomi metropollerinden biri sayılıyor. Zürih’te yaşayan yabancılar, şehir merkezinde yaşayan yaklaşık 400 bin kişinin sahip olduğu alışveriş imkanlarını takdir ediyor.

3. Auckland, Yeni Zelenda

Yeni Zelanda’nın Auckland kenti, Güney Yarımküre’nin en büyük yat limanına sahip. Westhaven Marinası, tam bin 400 yata ev sahipliği yapabiliyor. Dünyanın hiçbir kentinde kişi başına düşen yelkenli sayısı buradaki kadar fazla değil. Birçok spor ve kültürel etkinlik sunan şehir, dünyanın en güvenli kentlerinden biri sayılıyor.

4. Münih, Almanya

Bira bayramı Oktoberfest’te (Ekim Şenliği) dönme dolaba binmek, ister çadırda ister açık havada buğday birası “Weißbier” içip “Leberkäse” diye bilinen salamı tatmak turistleri Münih’e çekiyor. Bu çoğu turist tarafından Almanya ziyaretinin doruk noktası kabul ediliyor. Bu meşhur şenliği kadar Münih, yönetim danışmanlığı sıralamasında da dünyanın öncü şehirleri arasında geliyor.

5. Vancouver, Kanada

Vancouver’da aynı gün içinde kayak yapıp golf oynayabilmek bir söylentiden ibaret değil. Kent, sahip olduğu yumuşak mikroiklimi, ılık Kurushio akıntısına borçlu. Bu akıntı şehirde yaşayan 600 bin kişinin yazın terlemesini kışın da üşümesini engelliyor. İklim değişikliği ve aşırı hava koşullarının artışı, bu kentin iklim açısından yaşam kalitesini daha da değerli kılıyor.

217. Hartum, Sudan Cumhuriyeti

Sudan Cumhuriyeti’nin başkenti Hartum’da yaşayan bu çocuk ve ailesi aslında Güney Sudanlı. Bu şehirde hâlâ Güney Sudan’a dönecekleri günü bekliyorlar. Güney Sudan yapılan bir referandumun ardından 2011 yılının temmuz ayından itibaren kuzeyden ayrıldı. Ancak o günden bu yana iki taraf, ülkenin petrol yataklarının bulunduğu sınır bölgesi için çatışma halinde. Ülkedeki karışıklık ve hırsızlık olayları kentin yaşam kalitesini düşürüyor.

218. Port-au-Prince, Haiti

Fotoğraftaki kadın bir çuval pirinci başında taşıyor. Ancak yağmur sezonu başladığından bu yana hepsi ıslanmış durumda. Bu nemli ve bunaltıcı havada kolera da hızla yayılıyor. Yaşanan deprem felaketinin üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Ancak Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, durumun hâlâ düzelmediğinden yakınıyor. Sağlık koşullarının riskli olması, kentin yaşam standardını düşüren en önemli faktör.

219. N’Djamena, Çad

Kentin ana gelir kaynağı meyve ve sebze yetiştiriciliği. Ekonomisi tamamen tarıma bağlı olan ülkede insanların yüzde 85’i ziraî faaliyetlerden geçiniyor. Ülkenin petrol rezervleri bulunmasına rağmen Çad, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Onlarca yıl devam eden iç savaştan sonra ülkenin altyapısı harap oldu.

220. Bangui, Orta Afrika Cumhuriyeti

İnsanlar gündüz dışarda dolaşabiliyor, ancak hava kararınca bu iş tehlikeli hale geliyor. “Gece sakın araba kullanma” en sık dile getirilen uyarılardan biri. Buraya giden yabancılara genelde dışarı çıkmamaları öneriliyor. Zira kapkaç olayları günlük hayatın bir parçası haline gelmiş. Bangui, dünyanın en fakir ülkelerinden birinin başkenti, hem de Orta Afrika Cumhuriyeti’nde elmas ve uranyum gibi yeraltı zenginlikleri bulunmasına rağmen.

221. Bağdat, Irak (Sonuncu)

İntihar eylemleri, otomobillerde patlayan bombalar ve ölüm vakaları, haberlerde Irak’a dair en sık duyulan olaylar. ABD askerlerinin 2011 yılında Irak’tan çekilmesinin ardından kentte şiddet yeniden tırmandı. Birçok ülkenin dışişleri bakanlığı Bağdat’taki can güvenliğini riskli seviyeye çekerek Irak’ın başkentine görev amaçlı kimsenin gönderilmemesi konusunda uyardı. Bu nedenle yaşam kalitesi sıralamasında Bağdat 221’inci, yani sonuncu sırada.

Kaynak: DW Türkçe

 

Yaşam Kalitesi Yüksek İlk 10 Şehir

Mercer 2011 Yaşam Kalitesi Anketi
Şehir Ülke 2010
1 Viyana  Avusturya (01)
2 Zürih  İsviçre (02)
3 Auckland  Yeni Zelanda (04)
4 Munich  Almanya (07)
5 Düsseldorf  Almanya (06)
Vancouver  Kanada (04)
7 Frankfurt  Almanya (07)
8 Cenevre  İsviçre (03)
9 Bern  İsviçre (09)
Kopenhag  Danimarka

http://www.mercer.com/press-releases/quality-of-living-report-2011

Bu yazı 2780 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.