Dünya Yedekleme Günü

Dünya Yedekleme Günü31 Mart Dünya Yedekleme Günü.

Evet yedeklemenin dünyada bir günü olması ilginç değil mi ama başınıza gelmeden bu konunun önemini asla bilemezsiniz.

Aslında uzun zamandır bu konuda yazmak istiyordum zira etrafımda birçok kişi yedek almadığı için çok büyük sıkıntılar çekerek verilerini kurtardı ki bunlar şanslı olan küçük bir kesim.

Geri kalanlar ise onlar kadar şanslı olamadı, kayıpların içinde 1000 lerce fotoğraf, 2 gün sonra lazım olan bir sunum, aylarca üzerinde çalışılmış ve tam sunum gününden önce kaybedilmiş bir tez ve daha birçoğu var.

Ne dersiniz bu kişiler sizlerden biri mi? Emin olabilirsiniz :(

Birçok veri kaybı olayında maalesef verileri kurtarmak mümkün olamıyor. Ya da çok maliyetli metodlarla kurtarılabilse bile bu maliyetler ödenemiyor.

Bu nedenle konunun bilincinde olmak ve sık sık yedek almak hatta bu yedeklerin bir yedeğini de uzak bir yerde saklamak hayati önem taşır.

Gelin Dünya Yedekleme Gününde verilerimizin birer yedeğini alalım ve etrafımızdaki eşimize dostumuza da aynısını yapmalarını hatırlatalım.

İşte size yedekleme ile ilgili birkaç bilgi;

Dosyalarınızın düzenli olarak yedek kopyalarını oluşturur ve onları ayrı bir konumda saklarsanız, bilgisayarınızdaki özgün kopyaların başına bir şey geldiğinde bilgilerinizin büyük bölümünü geri yükleyebilirsiniz.

Hangi dosyaların yedekleneceğine karar vermek size kalmıştır. Kolayca yeniden oluşturamayacağınız tüm dosyalar listenizin başında olmalıdır. Başlamadan önce, yedeklenecek dosyaların bir listesini oluşturun. Böylece, hangi dosyaların yedekleneceğini belirleyebilirsiniz ve yedeklenmiş bir dosyayı almanız gerektiğinde elinizde başvuracağınız bir liste olur.

Dosyaları yedeklemeye başlarken kullanabileceğiniz birkaç öneri:

  • Banka kayıtları ve diğer mali bilgiler
  • Dijital fotoğraflar
  • Satın aldığınız ve karşıdan yüklediğiniz yazılımlar
  • Satın aldığınız ve karşıdan yüklediğiniz müzik dosyaları
  • Kişisel projeler
  • E-postalarınız
  • Adres defteriniz
  • Takviminiz
  • Yer işaretleriniz (bookmark)

Bilgilerinizi evinizin veya ofisinizin dışında saklayın. Yedek kopyalarınızı bilgisayarınızdan ayrı bir yerde saklayın; bu, ayrı bir odada yangından etkilenmeyen bir kutu olabilir. Değerli belgelerinizi saklamak için bir kasanız varsa, yedekleme disklerinizi de burada saklayın.

Birden fazla kopya oluşturun. Yedek kopyalarınızı iki ayrı konumda saklayın; bu şekilde, bu konumdan birinde bir felaket yaşanırsa ikinci yedek kopyayı kullanabilirsiniz.

Depolama biriminizi düzenli tutun. Belirli aralıklarla (ve özellikle de depolama birimi için ücret ödüyorsanız), eski dosyaları silmek veya sıkıştırma yazılımları kullanıp bilgileri sıkıştırmak yoluyla alan kazanın.

Bilgilerinizi parolayla koruyun. Bazı medya biçimleri parola koruması özelliğine sahiptir. Kişisel veya önemli bilgilerinizi yedekliyorsanız bu özelliği kullanabilirsiniz.

Yedekleme Ortamları

  • Harici diskler (En çok tercih edilen metod, piyasada yedeklemeyi otomatik hale getiren bir çok marka mevcut)
  • Çevrimiçi Yedekleme (Son dönemde internet hızının ve veriye heryerden erişme ihtiyacının artmasıyla kullanımı artış gösteren bir metod)
  • CD/DVD (Yaygın kullanımına rağmen çevresel şartlardan etkilenme ihtimali yüksek olan ortam)

Kaynak: Microsoft Evde Güvenlik

Bu yazı 2115 defa okundu

Murat Zaralı
Latest posts by Murat Zaralı (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.