Dünya Savaş Alanına Dönüyor

Almanya’da son yapılan bir araştırma, dünyadaki savaşların sayısının son bir yıl içinde iki kattan fazla artış gösterdiğini ortaya koydu.

Heidelberg Uluslararası Çatışma Araştırmaları Enstitüsü’nden (HIIK) Natalie Hoffmann, barışçıl bir dünyaya doğru bir gidiş eğiliminin söz konusu olmadığını açıkladı. Hoffmann, 1945 yılından bu yana tüm dünyada savaşların sayısının geçen yıl zirve yaptığını sözlerine ekledi. Enstitü tarafından yapılan araştırmada, 2011 yılında 20 savaş ve 166 “şiddetli çatışma” yaşandığı kaydedildi. 2010 yılında ise 6 savaş ve 161 “şiddetli çatışma” tespit edilmişti. Gelecek aylarda bu sayıların daha da artması bekleniyor.

Enstitü, 1991 yılından beri bir “çatışma barometresi” adı altında araştırma yaparak dünyadaki krizler, çatışmalar ve savaşlar üzerine genel bir bakış sunmayı hedefliyor.

İç çatışmalar daha fazla

Son yapılan araştırmada geçen yıl Yemen, Libya ve Suriye’de yaşanan anlaşmazlıklar, çatışmadan savaşa dönüşen olaylar olarak tanımlandı. Bir önceki yıl olduğu gibi Pakistan ordusunun Taliban güçlerine yönelik saldırıları, Afgan hükümeti ile Taliban güçleri arasındaki çatışmalar ve Irak’ta süren şiddet kuruluşun raporunda “savaş” olarak sınıflandırıldı. Her üç ülkede de binlerce insan hayatını kaybediyor. Araştırmacılar Meksika’da uyuşturucu kartelleriyle hükümet arasındaki çatışmaları da “savaş” olarak niteledi.

İncelenen vakaların birçoğunda ülke içi çatışmalar söz konusu. Bu vakaların Ortadoğu ve Afrika’da yoğunlaştığını belirten enstitü başkanı Christoph Trinn “Burada gerginliğin artması yönünde büyük bir potansiyel görüyoruz” dedi. “Arap Baharı”na bağlı olarak Yemen, Suriye ve Libya’nın yanı sıra Nijerya’da ve Sudan’daki çatışmalarda da artış sözkonusu.

Kaynak: DW Türkçe

Bu yazı 1123 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.