Dert Her Yerde Dert Sanırım

Yarın sabah yola çıkacağım ancak uyku tutmadı gözümü ve ben de biraz televizyon seyretmeye karar verdim. 2 yıldan daha fazla oldu evimizde Teledünya sistemini kullanıyoruz. Zaman içinde artan kanallar arasında haber kanalları da var ve açıkçası uykusuz gecelerde inanın mükemmel kurtarıcı oluyor bu kanallar. Zira evet ben aslında uyumalıyım demek yerine evet şimdi yararlı bir şeyler seyrediyorum diyerek kendinizi kandırmak için iyi bir sebep.

Burada anlatmak istediğimde gerçekte bahanelerim değil de aklımdaki bir sorunun yansımasını görmüş olmamdır. 2006’dan beri içinde olduğum çalışma hayatı beni tatmin etmiyordu. Bu tatminsizlik maddi ve maneviydi. Aslında kaçışım da pek yoktu zira içinde bulunduğum çalışmalar kaçmama mani oluyordu. Ha yeltendim ve 2008 global krizi sebebiyle yarım kaldı kaçışım ama ne yalan söyleyeyim başka bir ülkeye gitmek her zaman vardı. Bu akşam aklımdakinin bir örneğini gördüm, İrlanda’da.

İrlanda 2010’da bankacılık sistemlerindeki likidite problemi yüzünden kamulaştırılmışlar ve devlet de sıcak para akışını çözememiş. Bu yüzden konut ve istihdam konularında ciddi krizler içine girip ülke olarak finansal bunalıma girmişler. Aslında hatırlarsanız daha bir kaç hafta önce ciddi bir faiz oranı (%6) ile AB’den 80 Milyar € yardım aldılar. Türkiye’nin 2006 yılı GSMH değeri 320 Milyar €. Yani İrlanda bir anda Türkiye’nin 1/4’ü oranında dış borca girdi. Ve daha da önemlisi inanılmaz bir faiz oranı ile. Tabi burada AB’nin önde gelen ülkelerinin yönlendirmesi kaçınılmaz :)

Bu durum İrlandalılar üzerinde benim içinde olduğum hissiyatı yarattı, terk etme ve başka bir ülkeye yerleşme. Seyrettiğim programda bir elektrik mühendisi Avustralya’da iş şansı olduğunu ve eşinin vetosuna rağmen taşınmayı istediğini belirtiyordu. Ne ilginç bir durum, zira Büyük Krallığın ilişkili toplulukları arasında bu tür transferler olası iken acaba bizim toplumumuzda bu ne kadar mümkündür? Birleşik Krallık’ta bir zamanlar güneş batmamaktaydı. Acaba bizim ülkemizde neresi en uygun yerleşim yeri olurdu? Herkesin gitmeyi istediği ABD mi? yoksa yakın ve gelişmiş insan topluluklarının bulunduğu Avrupa mı? Ben karar verdim bir bakıma. Bakalım yıllar benim kararımı doğru haklı çıkartacak mı?

Not: Bu yazının orjinali ahmetanildindar.blogspot.com adresinde yayınlanmıştır.

Bu yazı 4795 defa okundu

Ahmet Anıl Dindar
Latest posts by Ahmet Anıl Dindar (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.