Bir Koyundan Kaç Post Çıkar?

Atalarımız bundan yıllar önce “bir koyundan iki post çıkmaz” derken günümüz hükümetlerini ve özelleştirme politikalarını hiç düşünmemişlerdi herhalde.

Süperaktif’in yazdığı yazıdan sonra bu özelleştirmenin aslını sizinle paylaşmak istedim.

Recep bey in başkanlığındaki hükümet alkol satmanın günahından kaçmak için olsa gerek 2003 tarihinde Nurol – Özaltın – Limak – TÜTSAB ortak girişimine (kısaca ve bilinen adıyla Mey İçki diyoruz) 292 milyon TL ye satılıyor. Bu satışın devri diğer bir deyişle ödemesi 27 Şubat 2004 tarihinde oluyor. O günkü kurdan hesapladığımızda Mey içki Tekel için 292 milyon TL x 1,318 =yaklaşık 384 milyon TL ödemiş gibi görünüyor. Her şeyden önce bu sihirli rakamı bir yere not almanızı isterim. Nedenini yazının ilerleyen bölümünde daha iyi anlayacaksınız.

Babamın dedesi ticaret konusunda oldukça zeki bir adammış. Kasaptan et almak yerine pazardan 100 kr oğlak alırmış. Bilmeyenler için söyleyeyim oğlak keçinin küçüğüdür, sizlerin anlayacağı dille keçinin kuzusudur. Aldıkları oğlağı keser, derisini yüzer ve etini bir hafta boyunca evde yemek yaparlarmış. Sonra hayvanın derisini yine 100 kr, tan kasaba satarlarmış. Böylece bedavadan evin yiyecek ihtiyacını görürlermiş. Biraz sonra detaylarını okuyacağınız Tekel İçkinin özleştirmesi hikayesi bana babamın ikide bir anlattığı dedemin hikayesini anımsattı. Fakat dedem hayvandan tek bir post çıkartırken bakalım Mey içki Tekel İçkiden kaç post çıkartmış:

  1. Post: Devir öncesinde Tekelin nakit sayılan içki stokları 126 milyon dolar değerinde. Satışla beraber bedelsiz olarak bu Mey İçkiye geçer.
  2. Post: Devir esnasında işçilere ödenmesi gereken kıdem tazminatı ki toplam tutarı 32 milyon TL devlete yani bizim vergilerimize yüklenir.
  3. Post: şirketin devri bir hafta ertelenerek, içki dağıtımı engellenerek alıcılara 9 milyon dolarlık bir ikram daha yapılır.
  4. Post: Tekel İçkinin TEKEL AŞ’ye 307 trilyonluk borcunun, devirden 9 gün önce tasfiyesi kararlaştırılıyor!
  5. Post: YDK Raporu’na göre, TEKEL İçki’nin genel müdürü devirden önce 100 trilyonluk hammadde alarak devleti zarara uğratıyor ve Kamu Etik Yönetmeliği’ne aykırı olarak MEY İçki’ye genel müdür oluyor!

Alıcılar Tekel İçkiyi alırken peşin para ödediklerini sanıyorsanız yanılırsınız. Alıcılar 2 yılı ödemesiz banka kredisiyle TEKEL İçki’yi devralıyorlar. Mey İçki şirketi devir almadan çıkarttığı postlar bunlarla sınırlı kalmıyor.

  1. Post: Şirketi o kadar iyi yönetiyorlar ki, daha satın alırken kullandıkları kredinin ödemesini yapmadan şirketin %90 hissesini 810 milyon TL ye Texas Pacific Guruba satıyorlar. (Bence bu 3 post olarak sayılmalı). Burada dikkat etmenizi istediğim bir diğer nokta ise niye %100 değil de %90. ( İpucu başlangıçtaki 384 milyon Tl yi unutmayın)
  2. Post: Texas Pacific Gurup elindeki %90 hisseyi 2.1 milyar TL bedelle İngiliz şirketi Diegoya satıyor.

Bu arada tekel içkiyi alanlar işletmenin değerini bu kadar büyütürken ülkemize çok da hayırlı bir iş yapmış gibi görünebilirler fakat olayın aslı hiçte bildiğiniz gibi değil.

Mey İçki özelleştirme sonrasında depolarında çok fazla miktarda Kanyak stoğu olduğunu bahane ederek, Çanakkale boğazının en güzel yerindeki Çanakkale Kanyak fabrikasını kapatıyor. Bu fabrikanın kapanması dışarıdan bakanlar için 18 kişinin kıdem tazminatlarını alarak işsiz kalması gibi sıradan bir olay gibi görebilir. Fakat bu fabrikanın kapanmasından asıl etkilenenler Bayramiç’in Gedik,Çavuşlu Köyü ve civarı köylerinde yaşayan binlerce çiftçi. Çünkü yıllar önce hükümetin Çanakkale Kanyak fabrikası için dünyaca ünlü Fransız Kanyakları ile yarışacak kalitede kanyaklar üretmesi için bu bölge çiftçisine diktirmiş olduğu karasakız üzümünden kanyak dışında hiçbir şey olmuyor. Üzüm kanyak yapımına özel olduğu için sofralık olarak tüketilmeye de elverişli değil.  (Detaylı bilgi için tıklayınız).

Bu topraklarda başka bir şey de yetişmez. Böylece tek suçu onlarca yıldır AKP ve benzer zihniyetteki hükümetlere oy vermemek olan binlerce bölge çiftçisi cezalandırılmış oluyor. Nereden biliyorsun derseniz o topraklar benim atalarımın toprakları.  Üzerinde yıllarca koşup oynadığım topraklar hatta bu toprakları yüzlerce kez avucumun içine almışımdır. Yani bu bölgeyi avucumun içi gibi bilirim.

Benim köylüm işsiz aç kalırken birileri parayı götürüyor. Yazının başında sizden bir sayıyı hatırınızda tutmanızı istemiştim. Dün yapılan satış dikkat ederseniz Texas Pacific gurubun %90 lık hakkının 2.1 milyar dolara satılması.  Diğer bir deyişle Mey İçkinin elinde bulundurduğu % 10 pay 233.34 milyon dolar ediyor. Bugünkü döviz kurunun 1.6 TL civarında olduğunu düşünürsek şu anda Mey İçkinin hisselerinin değeri ne kadar ediyor?

Benim dedem bir koyundan bir post çıkartabiliyormuş, peki sizce bu yazıdan sonra şu soruya cevabınız nedir:

Bir koyundan kaç post çıkar?

22/02/2011

Murat TUNÇER

Bu yazı 3326 defa okundu

Murat Tunçer
Latest posts by Murat Tunçer (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.