Ayağını Yorganına Göre Uzat!

Ayağını Yorganına Göre UzatYazılarımı takip eden okuyuculardan aldığım geri dönüşler; yazılarımda akçalı konulara fazlaca yer verdiğim ve paradan başka bir şeyden bahsetmediğim yönünde.

Gerçek yaşam benim için her ne kadar böyle olmasa da üzerimize bu imaj yapıştığına göre bunu red etmek yerine bu istikamette sonuna kadar gidelim.

İngiliz bilim adamları aylak kaldıklarından olsa gerek oturmuşlar insanların hem fiziki hem de karakteristik özellikleri ile maddi durumunu inceleyen bir araştırma yapmışlar.

Boyalı basınımız da bunu “Çocuğunuzun ileride zengin olup olmayacağını nasıl anlarsınız!” başlığını atarak sayfalarında yayınlamış.

İngiliz bilim adamlarının araştırmasında 10 maddede yayınladıkları sonuçlara kendi yorumumu da katarak sizin beğeninize sunuyorum.

1) Yakışıklı erkekler, ortalama görünümlülere kıyasla %9 oranla daha çok kazanıyor.
Çekici kadınların, sıradan görünümlü rakiplerine göre zengin olma ihtimali ise %4 daha fazla.

Dış güzelliğin katkısı sınırlı olduğunu kanıtlamışlar. Dğer maderle kıyasladığımızda %4 çok küçük bir artı değer. Ne de olsa güzellik geçici, kalıcı olan ruh güzelliği diye boşuna dememiş büyüklerimiz. Ama diğer taraftan daha çekici bir dış görünüş bir adım önde başlamanın ana sebebi.

2) Zeka her şey değildir; IQ seviyesi ‘ortalama’ olanların zengin olma şansı, seviyenin altındakilere kıyasla sadece 1.2 daha fazla

Buna katılmamak elde değil. Bu güne kadar öğretim hayatımda yaşıtlarımın geneline göre hep bir adım önündeydim. Sonuçta geldiğimiz noktayı parasal açıdan değerlendirdiğimizde ortalamanın altında olanlar en az %50 benden ileride.

3) Lise yıllarında popüler olanlar, silik öğrencilere kıyasla %10 oranında daha çok para kazanıyor.

Herkesçe tanınanın iş hayatında gerekli bağlantıları kurması daha kolay oluyor.

4) Boyda uzunluk, gelirde artışla doğru orantıda; ortalamadan uzun olanlar, %1,2 oranında daha varlıklı.

Bu sonuca pek katılmıyorum. En azından bizim Yeşilçam’ın zengin adam tipine hiç uymuyor. Ne de olsa Yeşilçam kel ve şişko fabrikatör tiplemesine yıllardır bizi alıştırdı. Keza etrafımızdaki güzel arabalara binenlerde de hiç böyle bir şey görmüyorum.

5) Alkol bütün kötülüklerin anası mı? Belki de değil… İçki içenler, hayatlarında hiç içmeyenlere göre yüzde 14 oranında daha varlıklı oluyor.

Bize uymayan bir diğer sonuç. Trafikte 4×4 ciplerde çember sakallı tiplerin, türbanlı hanım teyzelerin sayılarındaki artışı gördükçe, ya bu kişiler takiyyenin dibini buldular, ya da bu araştırma bizim için küllüm yalan.

6) Nikahta keramet var; evlenmek ve evli kalmak gelirinizin % 77 oranında artmasını sağlıyor!Evlilik, aile bütçesine her yıl % 16 oranında artışı da beraberinde getiriyor.

En azından kendi adıma bu sonuca katılamıyorum. Evlendiğim günden bu yana her nedense geri gidiyor benim bütçe. Bu araştırmayı yapanlar bizim hanımlardaki tüketim çılgınlığını ölçebilselerdi böyle bir sonuca ulaşamazlardı.

7) Sarışınlar, kumral ve esmerlere göre %7 oranında daha çok para kazanıyor. Ayrıca sarışınların, eşlerinden %6 oranında daha iyi gelire sahip olduğuna dair bir iddia, ekonomi uzmanı David J. Johnston’ın araştırmasında yer alıyor.

David J Johnston sanırım araştırmasında seks işçilerine yer verdi ya da bizde gerçek sarışın yok.

8) Hiç sigara içmeyenler, tiryakilere kıyasla yüzde 50 oranında çok para kazanıyor.

Sigara fiyatlarına yapılan onca zamdan sonra sigara içenlerin içmeyenlere göre giderleri %50 den daha fazla olduğunu çok rahat söyleyebiliriz.

9) Genç erkeklerde vücut kitle ensideksinde artış, gelirde % 8 azalmaya neden oluyor. Kadınlarda ise durum daha vahim; yağlanma kazandığınız paranın %12’sini götürüyor!

Bizde erkekler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Keza insanımız zenginledikçe semirir. Özellikle göbek bölgesinden. Parayı bulmuş olsa dahi göbeği genişlememiş erkek bizde kabul görmez. Kadınlar parayı bulunca yatırımının güzellik salonlarında değerlendirdiği için %12 götürü az bile kalmış derim.

10) Aileleri üst sınıfta olan ve üniversite eğitimi alan çocukların % 54’ü, ileriki yaşlarda ekonomik açıdan sıkıntı çekmiyor. Fakir bir ailede yetişip üniversiteyi bitirenlerin maddi refaha ulaşma oranı da % 84.

Bu araştırmayı yapanlar bizde işsizlikte üniversite mezunlarının diğer eğitim seviyelerine göre daha yüksek bir orana sahip olduğu bilgisini öğrenseler, ellerindeki sonuçlara göre bizdeki durumu yorumlamak için kafalarındaki sarı lepiska saçları yolarlardı herhalde.

Hayatta bu yaşıma kadar hiçbir zaman para sıkıntısı çekmedim. Diğer taraftan da hiçbir zaman para cebimden taşmadı. Hayatımı idame ettirecek kadar param oldu. Ne fazlasında gözüm oldu ne de fazlası beni buldu. Fakat bence ekonomik olarak diğer kişilere göre daha rahat bir yaşantı sürmenin sırrı ne vücut kitle indeksinde ne de kafadaki saçın renginde, ne de ablak ablak dolaşmakta. Benim kendi çoccuğuma aktaracağım ailemden öğrendiğim bu işin sırrı çok çalışmak ve Ayağını yorganına göre uzatmak!

Bu yazı 2234 defa okundu

Murat Tunçer
Latest posts by Murat Tunçer (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.