Avrupanın En İyisi; THY

Avrupanın En İyisi; THYTürk Hava Yolları (THY), ‘2011 Dünya Havacılık Ödülleri’nde ‘Avrupa’nın En İyi Havayolu’ seçildi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Geçen yıl bu ödülü aldığımızda Güney Avrupa ‘Southern’ kelimesini sileceğiz demiştim, bu yıl Lufthansa’yı geçip bunu gerçekleştirdik.

Şimdi hedefimiz 2 yıl içinde büyüklükte de lider olmak olmak” dedi.

TÜRK Hava Yolları (THY), uluslararası havayolu ve havalanı denetim şirketi Skytrax tarafından ‘2011 Dünya Havacılık Ödülleri’nde ‘Avrupa’nın En İyi Havayolu’ olmak üzere toplam 3 dalda ödül aldı.

THY, ‘Comfort Class’ koltuğuyla “En İyi Premium Ekonomi Koltuğu” ve “Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu” ödüllerine de layık görüldü.

Avrupa’yı geçen ilk Türk
Skytrax, 100’ün üzerinde değişik uyruktan 18.8 milyon yolcu arasında 10 ay boyunca gerçekleştirdiği anketler sonucunda belirlediği ödülleri Fransa’nın Paris kentinde düzenlenen törenle sahiplerine verdi. THY Genel Müdürü Temel Kotil, ödülü Skytrax CEO’su Edward Plaisted’ın elinden aldı. Kotil, THY’nin “Avrupa’nın En İyi Havayolu” seçilmesiyle ilgili olarak, “Bu bizim için onur verici. Biz Avrupa’yı geçebileceğimizi göstermiş olduk. Aslında Avrupa’yı geçen ilk Türk şirketiyiz” dedi.
Her konuda iyi olmalıyız
Kotil, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen yılda ‘Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu’ seçilmiştik. Bu yıl 3 dalda ödül alarak kalitemiz tam olarak tescilledik. Geçen yıl bu ödülü aldığımızda ‘Güney Avrupa (Southern) kelimesini sileceğiz’ demiştim. Southern kelimesi bu yıl silindi ve ‘Best Airlines Europe’ olduk. Yani ‘Avrupa’nın En İyi Havayolu’ seçildik. Geçen sene bu ödülü Lufthansa almıştı. Bu bizim için onur verici. Sektörü temsil eden bir Türk markası ilk olarak Avrupa’da ‘en iyi’ seçildi. Gönül ister ki Türkiye, Avrupa’da her konuda ‘en iyi’ olsun.”
Hedef en büyük olmak
Türkiye’nin beyaz eşya sektöründe çok iyi bir yerde olduğunu ifade eden Kotil, düz cam imalatında da Türkiye’nin Avrupa’yı geçtiğini ifade ederek, Türkiye’nin her konuda Avrupa’daki sektörleri geçmesi gerektiğini söyledi. Kotil, şunları anlattı: “Biz THY olarak havacılıkta Avrupa’yı geçtik şu anda, ‘best’ olduk. En iyi havayolu seçildik. Tabii, amacımız Avrupa’da en kaliteli havayolu seçilmek değil, Avrupa’da ‘en büyük havayolu’ olmak. Buna adım adım ilerliyoruz. ‘En büyük’ birçok alt kalemden oluşuyor. Uçtuğu nokta sayısı itibariyle en büyük olmak ki, buna çok yaklaştık.”
40 eksik nokta kaldı
Şu anda THY’nin uçtuğu nokta sayısının 190’a yaklaştığını belirten Kotil, Avrupa’nın en büyüklerinin ise 230 noktaya uçtuğunu hatırlattı. Kotil, “Dolayısıyla biz adım adım Avrupa’da en çok  noktaya uçak havayolu olacağız. Şu anda 40 nokta kaldı. Bu bizim için iki yıllık  bir çaba demektir” dedi.

5-6 yılda en çok yolcu taşıyan havayolu oluruz

AVRUPA’daki büyük havayolu şirketlerinin büyümelerini 19-80’lerde tamamladığını hatırlatan THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Biz şimdi onlara yetişiyoruz. İlk önce en çok noktaya uçan şirket olacağız, onları yakalayıp geçeceğiz. Önümüzdeki 2-3 yılda bunu  beceririz. Ondan sonra amacımız en çok yolcu taşıyan havayolu olmak, en çok koltuk kilometre taşıyan havayolu olmak. Bu da bizim 5-6 yılımıza mal olur.  Kalitede zaten bugün itibariyle Avrupa’yı geçtik, en iyi havayolu seçildik.”

Ödül bize yeni yolcu getirecek

AVRUPA’nın en iyisi seçilmekte THY’nin hizmet ve çalışanlarının etkisi kadar İstanbul’un çok güzel bir şehir olması ve cazibesinin etkisi olduğunu da belirten Temel Kotil, “Sonuçta şu anda Avrupa’da en çok beğeni toplayan havayolu biziz. Geçen yıl Lufthansa’ydı, bu yıl biz olduk. Bunun bize çok ciddi bir marka  değeri, algı değeri ve yolcu getirme niteliği olacak” dedi.

150 milyar dolarlık dev pazardan küçük pay alıyoruz

THY’nin 10 yıl öncesine kadar yalnızca Türk vatandaşlarını taşıyan mütevazı bir havayolu şirketi olarak bilindiğini ifade eden Temel Kotil, şunları anlattı: “Avrupa çok büyük bir pazar ve dünya havacılığının yaklaşık yüzde 35’ini oluşturuyor. Avrupa’daki havayollarının cirosu 150 milyar dolar. Bu yıl bizim planladığımız ciro 7.5 milyar dolar. Dev Avrupa pazarından çok az pay alıyoruz.”

Kaynak: Hürriyet

Bu yazı 2095 defa okundu

Süper Aktif
Latest posts by Süper Aktif (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.