Şarköy ve Rüzgar Sörfü

WindSurf_kapak

Malum yaz sıcakları kapımızda ve sıcaktan bunalanlar haftasonu kaçamak yapmak istiyorlar. Ve tabi ki ilk koşul yakın olması :) İstanbul’un stresinden 2 günlüğüne de olsa kaçmak isteyenler için bir adres: Şarköy. Bizim Şarköy’ü keşfediş amacımız ise bambaşka. Rüzgar sörfü. Geçen sene yazın atıldığımız bu macera sürükledi bizi Şarköy’e. Alaçatı’da adığımız rüzgar sörfü eğitiminin ardından Şarköy’de de rüzgar sörfü yapıldığını öğrenince, maliyeti daha düşük ve yakın olduğu için pratik yapmak amacıyla gittik Şarköy’e ilk defa.

Rüzgar sörfü için son derece uygun ve güzel bir ilçe burası.  Samimi çalışanların olduğu küçük bir sörf tesisi var sahilde. www.surfsarkoy.com Sağ ve sol tarafınız ise alabildiğine kumsal. Tek sıkıntı, eğer sörfe çok hakim değilseniz, yüzen insanlara dikkat etmeniz gerekli. Çünkü yönünüzü ayarlayamazsanız, kendinizi yüzenlerin arasında bulabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken, board’dan inip sörfü çekerek kendi bölgenize dönmeniz :)

Sörf videosunu izlemek için tıklayınız

İlk defa gittiğimizde ortamı bilmediğimiz için otel rezervasyonu yaptırmadık, kapıdan buluruz diye. Meğerse haftasonu çok kalabalık oluyormuş, haftabaşından yer ayırtmak lazımmış. Heryeri aradık ama yer bulamadık ve Eceabat’a kadar gitmek zorunda kaldık otel bulmak için. Ancak dönüş yolunda Gelibolu’da yer bulabildik. Siz siz olun önceden kalacak yer ayarlayın :) Geçen hafta sonu (7-8 Temmuz 2012) gittiğimizde kalacak yer bulamadığımız için kalmayı planlamamıştık. Daha önceden kaldığımız otele öylesine bir soralım dedik ve tesadüfen bir ailenin çocuğunun kolu kırılmış ve dönmek zorunda kalmışlar, böylelikle de yer açılmış. Şansımız yaver gitti ve otelde kalabildik. Ancak bu sefer de rüzgar açısından şansımız olmadı. Yeterli rüzgar olmadığı için rüzgar sörfü yapamadık. Biz de güneşlendik, dinlendik, yedik, içtik, döndük. Daha önce hem kalacak yer açısından hem de sörf açısından verimli bir tatil yapmıştık :) Bize denizi çok cazip gelmiyor, biz sörf amaçlı gidiyoruz. Deniz kenarları yosunlu, ama biraz ilerlediğinizde denizin dibi kum, 30-40 metreye kadar derinlik yok. Çok berrak bir suyu yok. Bir de sörf yaparken gördüğüm büyük denizanaları da çok hoşuma gitmedi. Açık denizde, berrak suda yüzmeye alışınca çok cezbedici gelmiyor buranın denizi bize. Biz böyle düşünüyoruz ama yurdum insanı halinden gayet memnun suyun içinde oynuyor :)

Şarköy sokakları akşamları cıvıl cıvıl oluyor. Canlı müzik yapan birkaç mekan var. Etrafta bir çok düğün salonu var, her gittiğimizde en az iki düğünle karşılaştık valla :) Sahilde bulunan bir sürü çay bahçesi var. Dondurmacılar, mısırcılar, waffle satan tezgahlar… Bu canlı sahil şeridinde akşam yürüyüşleri yapabilirsiniz. Fiyatların gayet makul olduğu Şarköy’de rahatça istediğinizi yiyip içebilirsiniz.

Şarköy, Tekirdağ’ın Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçelerinden biri ve aynı zamanda Tekirdağ’ın tek mavi bayraklı ilçesi. Ulaşımı ise gayet kolay, otobüsle gitmek isteyenler Şarköy Turizm’e ya da İstanbul Seyahat’e başvurabilirler. Otobüs ile yolculuk 4-4.5 saat sürüyor ve günün her saatinde otobüs mevcut. Otomobil ile gidecekseniz, yol Tekirdağ üzerinden geçiyor. Toplamda 250km, 3 saat sürüyor. Tekirdağ – Malkara yolunun 48. km’sinde güneye doğru sapılarak, 38 km’lik bir yolla Şarköy merkezine inebilirsiniz. Tepelerin arasından sürekli dönemeçlerle ilerleyen yolda sanki hiç denizi göremeyecekmişsiniz gibi düşünebilirsiniz. Ancak denizi gördüğünüzde de yol boyunca gördüğünüz ağaçlar kaybolur.

Şarköy’de özel plajlar bulunmaması nedeniyle 60 km’ye varan uzun sahillerinin neredeyse her yerinden denize girebilirsiniz. Coğrafi konumu nedeniyle genelde rüzgârlı bir havası var ve bölgeye ılıman Marmara iklimi hakim. Şarköy’de birkaç küçük kapasiteli otel ve pansiyon dışında genelde yazlıkçı yerleşim yaygın. Cumartesi – Pazar günleri İstanbul’a yakınlığı nedeniyle daha bir kalabalık, yani başınızı dinlemek için gidilebilecek bir yer değil :) Çok para harcamadan eğlenmek ve denize girmek istiyorsanız Şarköy’ü tercih edebilirsiniz.


Şarköy’ün neyi meşhur derseniz akla hemen şarapları gelir. Yöre halkı göçmen ağırlıklı ve çoğunlukla bağcılıkla uğraşır. Şarköy’de ilçe merkezi, beldeler ve köylerde Tekel Şarap Fabrikası dâhil 30’dan fazla şarap fabrikası bulunmakta. Bağcılığın yanında zeytincilik de gelişmiş. Cuma günleri kurulan pazarda yörede yetişen taze meyve ve sebzeleri bulabilirsiniz.

Marmara ve Avşa Adalarına haftanın belirli günleri motor kalkar. Çevredeki yakın ilçelere ve Çanakkale’ye düzenli minibüs seferleri yapılıyor. Faytonlarla da şehir içinde dolaşmak ayrı bir zevk.

İyi tatiller :)

Bu yazı 3095 defa okundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.