Phaselis 1 Antalya 4/6

phaselis_1_harita_28_528_600

A- Kuzey Limanı, B- Orta Limanı, C- Güney Limanı, D- Agora (Pazar Yeri), E- Domitian Agorası, F- Liman Agorası, G- Ana cadde, H- Hadrian Kapısı, I- Su Kemeri, J- Tiyatro, K- Liman Duvarları, L- Antik Yol, M- Su Kaynağı, N-Hamamlar, O- Tapınak Anıtsal Mezar, P- Konutlar, R- Bataklık, S- Mezarlık, T- Şehir Sur

Phaselis Kemer yakınlarında bulunan antik bir kent. Bey Dağları Olimpos Ulusal Parkı’nın çam ve sedir ormanları arasında yer alan antik Phaselis kenti Kemer’in 16 km batısında. Antalya – Kumluca karayolunun 57. km’sinden güneye dönüldüğünde yaklaşık 1 km sonra Phaselis’e ulaşılıyor.phaselis_1_29_800_600

Kent MÖ 7. yüzyılda Rodos’lular tarafından kurulmuş. Uzun yıllar Likya’nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini korumuş. Kentin üç limanı var: Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güneş Limanı. Bunlardan en önemlisi güneydeki. Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde muhteşem bir cadde var. Bu caddenin güney ucunda Hadrian Su Yolu Kapısı bulunuyor. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkânlar var. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunuyor. Bu yapıların tarihinin MÖ 1. ve 2. yüzyıla kadar uzandığı ileri sürülmekte. Kent merkezi ile 70 m yükseklikteki plato üzerine kurulmuş olan yerleşim yeri arasında su kanalları var.

Milli park içinde yer alan bu bölgede piknik alanları kullanıma açık. Bölgeye karadan ve denizden ulaşılabilmekte. Ayrıca yat turlarıyla birçok turist Phaselis ve kıyı şeridindeki diğer antik siteleri ziyaret edebiliyor. Ayrıca çakılsız sahili sayesinde Antalyada ki en güzel plajlardan birine sahip.

phaselis_1_27_800_600İ.Ö. 333’de Büyük İskender’i altın taçla karşılamaları şehir tarihinin en renkli sayfalarından biri olmuş. İskender’den sonra bir çok kere el değiştiren Phaselis, İÖ. 167’de Likya Birliğine üye olup birlik sikkeleri basmış. Bir süre komşu kent Olympos ile korsanların talanlarına maruz kalmasının ardından İ.Ö. 43’de Roma egemenliğine girmiş ve bu dönem şehirde yeniden yapılanma ve en az 300 yıl sürecek refahın başlangıcı olmuş.
Şehir 129’da İmparator Hadrian tarafından ziyaret edilir. Güney limandan başlayan ana caddenin girişindeki tek kemerli anıtsal tak bu ziyaretin anısına dikilmiş. 5. ve 6. yüzyıllar Bizans egemenliğindeki yüzyıllardır ki, Phaselis 451’de Kadıköy Konsülüne katılan şehirler arasında yer alır. 7. y.y.’da Arap akınlarından sonra 8.y.y.’da yeni bir refah dönemi başlamış. Phaselis 1158’deki Selçuklu kuşatmasından sonra gerek depremler ve gerekse limanının işlevselliğini kaybetmesi ardından önemini kaybedip 13.y.y. başlarından itibaren tamamen terk edilmiş. Günümüze çokluk Roma ve Bizans dönemi kalıntıları ulaşmış. Bunlar şehrin ana aksını oluşturan ve Kuzey-Güney limanlarını birleştiren ana caddenin iki yanında sıralanıyor. Cadde, agora ile tiyatro arasında genişleyerek küçük bir meydan oluşturuyor.

Coğrafi konumu önemli bir liman kenti olduğunu gösteriyor. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis’in ticari liman hüviyetini vurguluyor. Phaselis bazen Likya bazen Pamfilya bölgesi şehri olarak gösterilir. Gerçekte her iki bölgenin sınırları arasında yer almakta.

phaselis_1_30_800_600Meydanın güneydoğu köşesinde basamaklar tiyatro ve akropolise ulaşımı sağlar. Tiyatro küçük boyutlu tipik bir Hellenistik dönem tiyatrosu. Roma döneminde sahne binasının eklendiği, Geç Bizans’ta ise sahne binası duvarının kısmen şehri koruyan yeni surların bir parçası olduğu kalıntılarından anlaşılır. Örenyerinin girişindeki virajın sağında şehrin eski surlarıyla (İ.Ö. 3.y.y.), tapınak veya anıtsal mezar olabilecek temel kalıntılarına rastlanır. Kuzey limanı arkasındaki yamaç ise şehrin mezarlık alanıdır. Günümüze ulaşan en anıtsal yapı ise su kemerleridir. Şehrin ihtiyacı olan su, kuzeydeki tepede yer alan kaynaktan getirilmekteydi. Biri tiyatro karşısında, diğer ikisi güney limana giden ana caddenin sağında olmak üzere 3 agora bulunmakta. Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans dönemine ait küçük bir bazilikanın kalıntıları yer alır. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısı. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma hamamının ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir. Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu yazarlar. Henüz bulunmamış Athena tapınağı ve diğer önemli yapıların bugün ormanla kaplı akropol tepesinde yer aldığı düşünülmekte.

Örenyerinin içinde duş, tuvalet ve giyinme kabinleri mevcut. phaselis_1_ulupinar_31_800_600Ayrıca müze kahvesi-yeme-icme mekanı BKGde(Bilkent Kültür Girişimi) bulunuyor. Burada çok fazla çeşit olmasa bile ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Muhteşem denizde serinleyip ardından ağaç gölgesinde dinlenebiliyorsunuz. Tek kelimeyle muhteşem bir tatil mekanı. Akşam üzeri yüzerken caretta caretta’lar size eşlik ediyor. Tekneler genellikle öğle yemeği saatinde yanaşıyorlar, dolayısıyla öğlen saatlerinde kalabalık ve gürültülü olabiliyor. Bu sebeple sabah erkenden gidip yerleşip güne başlamanızı tavsiye ederiz. Tatilimizn son gününü Adrasan’da geçirmeyi düşünüyorduk, fakat burayı görünce vazgeçtik ve ertesi gün de Phaselis’de olmaya karar verdik. Aşkam yemeği için sabah benzinciden edindiğimiz indirim broşürüyle Ulupınar’daki şelale içine kurulmuş güzel restoranlardan birinde mükellef bir akşam yemeği yedik. Sevgili Gültekin haşlanmış patatesini yedikten sonra yemek boyunca kendisine ninni gibi gelen su şırıltısının da etkisiyle mışıl mışıl uyudu. Bıraksak orada uyumaya devam edebilirdi :))

GENEL BİLGİLER:
Adres : Phaselis Örenyeri – Tekirova – ANTALYA
Ziyaret Saatleri : Nisan -Ekim 09.00-19.00
Phaselis Örenyeri Giriş Ücreti: 8 TL (Müzekart sahipleri yılda 2 defa kartlarını kullanarak giriş yapabilir)
NOT: Kasim-Mart 08.30-17.00 Örenyeri hafanın her günü ziyarete açıktır.

Bu yazı 1613 defa okundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.